Hög kvalitet på lärarutbildning - ändå avhopp

Lärarutbildningen på Campus Gotland får gott betyg av Universitetskanslerämbetet, UKÄ. Ändå hoppar studerande av, vilket oroar studierektor Stellan Sundh.

Stellan Sundh, studierektor, oroas över avhopp från lärarutbildningar vid Campus Gotland. Men framhåller att utbildningarna bedöms ha hög kvalitet.

Stellan Sundh, studierektor, oroas över avhopp från lärarutbildningar vid Campus Gotland. Men framhåller att utbildningarna bedöms ha hög kvalitet.

Foto: Daniel Olsson

Gotland2020-10-22 18:19

Utbildning av nya lärare är en nyckelfråga för att Gotland ska klara framtidens behov. Studieplatser finns och kan vid behov utökas. Förskollärar- och grundskollärarprogrammen vid Uppsala Universitet, dit Campus Gotland hör, bedömdes alla ha hög kvalitet i den kvalitetsgranskning som UKÄ genomförde förra året. 

Men antalet sökande till de båda grundskollärarprogrammen F-3 och 4-6 borde vara högre för att möta behoven. Och, liksom andra lärarutbildningar, så har man problem med avhopp från utbildningarna. Av de som påbörjade utbildning till lärare 4-6 förra året återstår nu bara två studenter, vilket Radio P4 Gotland var först med att uppmärksamma.

– Det kan man oroa sig över och i längden håller det ju inte med så få på en utbildning. Men inga förslag om nedläggning, har förts på tal i de möten jag deltagit i, säger studierektor Stellan Sundh.

På utbildningen för lärare till årskurserna 4-6 finns nu sex studerande som började 2017, sju som började 2018, två som började 2019. För F-3 är motsvarande antal nio, fem och fyra.

Vad gör Campus Gotland för att behålla lärarstudenterna?

– Till att börja med så är Uppsala Universitets satsning på lärarutbildningarna här väldigt ambitiös. I kvalitetsgranskningen kom vi högst, tillsammans med Göteborgs och Linköpings universitet, säger Stellan Sundh och fortsätter:

– Vi gör olika stödinsatser där förkunskaperna inte är tillräckliga, i svenska och matematik. Sen är det sociala sammanhanget viktigt. Vi har två studentcoacher som har en dag i veckan för att arbeta med trivselaktiviteter, som lättare sportaktiviteter och föredrag.

Pandemin har framtvingat distansundervisning.

– Jag kan tänka mig att vissa moment i utbildningen i framtiden kan klaras på distans, det kan ju vara ett sätt att rädda utbildningar här, säger Stellan Sundh.

Och söksiffrorna till årets hösttermin har snarast ökat under pandemin. Elva personer påbörjade 4-6 lärarutbildningen och F-3 fick 15 studerande.

Förskollärarprogrammet har inte haft samma problem som grundskollärarprogrammen. Där har man 30 studerande, ibland fler. 

– Och här är resultaten på Gotland bättre än i Uppsala. Lärarprogrammen och förskollärarprogrammen är lika långa och lika svåra, men har olika karaktär. Jag skulle önska att fler såg att de kan bli grundskollärare, men jag tror man hämmas av brist på studietraditioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!