Hög sjukfrånvaro i skolan – en hel klass skickades hem

Under vårterminens första vecka är sjukfrånvaron hög både bland elever och lärare. "Det gäller hela linjen, både grundskola och gymnasiet", säger utbildningsdirektör Torsten Flemming.

Torsten Flemming, utbildningsdirektör på Region Gotland.

Torsten Flemming, utbildningsdirektör på Region Gotland.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-01-13 12:20

Enligt honom är det en ansträngd situation resursmässigt med många sjuka lärare och pedagoger, från gymnasiet och ända ned till förskolan. 

– Jag har ju en mer övergripande bild, från de rapporter jag får från grundskolans respektive gymnasiets chef, men enligt dem är det en betydande andel av lärare och annan personal som var sjukanmälda under gårdagen (onsdag).

Enligt Torsten Flemming är det än så länge ingen verksamhet som påverkats så pass att den behöver stängas. Men på en av öns skolor har man tvingats skicka hem en hel klass med lågstadieelever, på inrådan av hälso- och sjukvårdens smittspårare.

– Det var flera konstaterade fall av covid-smitta i klassen samtidigt som flera av de andra eleverna var sjukanmälda. Så man gjorde bedömningen att de ska vara hemma resten av veckan. De har fått med sig prov-kit hem och information till vårdnadshavare om hur de ska göra, säger han. 

undefined
Hela grundskolan är drabbad av hög sjukfrånvaro. Bilden har inte koppling till Gotland.

När det gäller personalen så ser det olika ut på sina håll, men på vissa enheter är sjukfrånvaron uppe i 20 procent. Överlag är det svårast att bemanna verksamheter utanför Visby. Enligt Torsten Flemming är det främst förskolan på södra Gotland som just nu är mest sårbar, om sjukfrånvaron skulle öka ännu mer.

– I ett sådant eventuellt läge finns det en plan för vilka grupper som prioriteras för barnomsorg. Det är dem med samhällsviktiga yrken, som vård- och omsorgspersonal först och främst.

Även öns gymnasieskola har många sjukanmälda elever och lärare. På onsdagen var 250 gymnasieelever sjukanmälda. 

– Vi vet inte om det är covid-19 eller något annat man är hemma för. Det går ju säsongsinfluensa också nu, säger Torsten Flemming. 

Han tror att de flesta med symptom och som är hemma, har blivit smittade under lovet, men att risken för smittspridning i skolan ändå är stor.

– Alla som smittas blir ju inte sjuka eller får symptom, och vet därför inte om att de ska stanna hemma. Det är väl det mest kluriga när det kommer nya varianter av viruset.

Även om nya restriktioner skulle bli aktuella för skolan, vilket han tror att kan ske inom kort, berörs grundskolan inte i ett första skede.

– Det är vuxenutbildning som folkhögskolan som i så fall ingår i det första steget, och som kan få bedriva distansundervisning. I övrigt är det närundervisning i den gotländska skolan som gäller fortsatt, säger Torsten Flemming.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!