När nyhetsbyrån Newsworthy publicerade siffror om överdödligheten i Sverige under en tio veckors period i april och maj hamnade Gotland oväntat högt bland länen. En närmare granskning av den aktuella perioden visar att de ovanligt höga dödstalen på ön koncentrerades till tre veckor i maj.
De senaste fem åren har antalet döda i veckorna 19–21 i maj varit i genomsnitt 29. I år dog mer än dubbelt så många, 62 personer, på Gotland under samma period.
Att Gotland hade så höga dödstal under perioden 4-24 maj kan inte förklaras med covid-19. Gotland har hittills haft sex dödsfall orsakade av pandemin. Av dem inträffade tre under veckorna 19–21.
Den vanliga säsongsinfluensan är inte heller en förklaring till att dödstalen ökade i maj.
– Nej. Säsongsinfluensa är en anmälningspliktig sjukdom. De sista rapporterade fallet av influensa A var den 17 mars, och av typ B den 21 mars, säger tf smittskyddsläkaren Sven Montelius efter att ha kontrollerat Region Gotlands register.
Svaret finns inte i andra register hos Region Gotland. För att få en förklaring måste Socialstyrelsen gå igenom registret med dödsorsaker. Nu har den granskningen påbörjats.
– Normalt publicerar vi statistik om dödsorsaker en gång per år, men med anledning av pandemin har vi gjort ett avsteg för att löpande publicera statistik där covid-19 bedömts som den underliggande orsaken, säger Henrik Lysell som är chef för Socialstyrelsens enhet för register och statistik.
– Nu har vi gjort en genomgång av de tre aktuella veckorna på Gotland. Dödstalen är anmärkningsvärt höga, men vi hittar ingen dödsorsak som avviker, tillägger han men påpekar samtidigt att några dödsintyg ännu saknas och att genomgången inte är kvalitetssäkrad.
Henrik Lysell tror inte att det rör sig om dödsfall orsakade av covid-19 som felaktigt registrerats med annan dödsorsak.
– Nej, och vi hittar ingen annan gemensam nämnare som kan förklara det höga dödstalet. Dödsorsakerna verkar följa tidigare mönster, bara att det var många flera i år, säger han.
Henrik Lysell säger att Socialstyrelsen ska fortsätta att söka en förklaring. Han utesluter inte att man anmäler avvikelsen till Inspektionen för vård och omsorg, och att den gör en noggrannare undersökning.
Förutom de tre veckorna har antalet avlidna inte varit högre under första halvåret. I år avled 333 personer på Gotland, 29 fler än under samma period 2019.