Bygdegårdarna kämpar med höga elräkningar

Trots regionens elstöd till samlingslokaler runt om på Gotland har de höga elkostnaderna tvingat många föreningar att höja hyran eller till och med pausa verksamheten.

Ida Björkqvist och Åke Ekström, Gotlands bygdegårdsdistrikt, på besök i Hejde bygdegård.

Ida Björkqvist och Åke Ekström, Gotlands bygdegårdsdistrikt, på besök i Hejde bygdegård.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2023-02-21 11:02

På grund av de skenande elpriserna delade Region Gotland i slutet av förra året ut ett elstöd till gotländska föreningar som äger och driver idrottsanläggningar, samlingslokaler eller kulturlokaler. Över 110 föreningar sökte stödet och sammanlagt delade regionen ut drygt fyra miljoner kronor.  

Trots detta vittnar många bygdegårdar om att de har det kämpigt med höga elräkningar och höjda priser över lag. Vid en rundringning vittnar flera föreningar om att man tvingats höja sina uthyrningsavgifter.

I Halla till exempel har man sedan årsskiftet höjt priset från 1 000 kronor till 1 100.

– Det är ju stigande priser på annat också, men framför allt är det elpriserna som gjorde att vi höjde lite grann inför det här året. Men det är ganska billigt ändå. Man får ju hela bygdegården med fullt utrustat kök och porslin för 150 personer. Så man får ändå väldigt mycket för pengarna, säger Jan-Olof Henriksson, ordförande för bygdegården i Halla.

I Gammelgarn funderade man i höstas på att stänga bygdegården över vintern, men man valde istället att höja hyran.

– Jo, vi höjde hyran redan första oktober. Vi såg att vi inte låg i fas och har inte höjt hyran på flera år, så nu var det dags. Men innan dess så var alternativet att stänga bygdegården faktiskt uppe för diskussion, säger Anette Johansson, kassör i föreningen.

Vad har ni mött för reaktioner på höjningen av hyran?

– Vi har en del som tycker att det blir för dyrt och de undrar varför vi har höjt. Vi har försökt förklara och ger de som hyr ofta lite rabatt så att vi ändå har dem kvar. Vi hoppas verkligen att uthyrningarna inte ska minska, säger Anette Johansson.

 I Ekeby har sockenföreningen som driver bygdegården däremot sett sig tvungna att fatta det drastiska beslutet att stänga ner hela verksamheten under vinterhalvåret.

– Jo, det har vi gjort. Från november till och med april har vi ingen uthyrning och vi har försökt att bomma igen så mycket som möjligt för att spara el. Tyvärr, säger Carl-Johan Lundqvist, vice ordförande i föreningen.

– Redan förra vintern var det höga elpriser och det var en riktig minusaffär. Det har vi helt enkelt inte råd med, fortsätter han.

Vad har ni fått för reaktioner på att ni stänger ner?

– De som hör av sig och vill hyra har visat stor förståelse när man förklarar för dem. Sen tycker de förstås att det är tråkigt att det inte går att använda lokalen och det tycker ju vi också.

Ida Björkqvist, ordförande i Gotlands bygdegårdsdistrikt, berättar att hon får signaler om att många föreningar ser över sina bygdegårdar och aktivt söker investeringsbidrag för att kunna installera till exempel solceller, luftvärmepumpar och byta ut sin gamla belysning mot billigare LED-belysning. Samtidigt har hon förståelse för att många bygdegårdar har det tufft.

– Det kostar på att värma upp byggnaderna för en aktivitet då och då, och går inte kalkylen ihop så förstår jag att man inte kan hålla öppet eller behöver höja hyran, säger Ida Björkqvist. 

Hur mycket betydde elstödet från regionen i slutet av förra året?

– Det var verkligen behövligt. Men det finns ändå en osäkerhet framåt. Många föreningar har rörliga avtal och för flera som haft bundna avtal löpte avtalen ut vid årsskiftet. Det är svårt att veta hur djup krisen kommer att bli, hur omvärldsläget kommer att utvecklas och vad elpriset kommer att landa på framöver, avslutar hon.

El- och investeringsstöd

I december 2022 betalade Region Gotland ut totalt nio miljoner kronor i elkostnads- och energieffektiviseringsstöd till kultur-, bygdegårds- och idrottsföreningar som äger en fastighet.

Det kom in över 110 ansökningar för elstödet med en total ansökningssumma på nästan 4,4 miljoner kronor. Totalt betalade regionen ut fyra miljoner kronor.

För energibesparande åtgärder inkom nästan 70 ansökningar på nästan 8,7 miljoner. Den totala summan som betalades ut var fem miljoner kronor.

Källa region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!