Höga halter tarm- bakterier i brunnar
Några brunnar i Hangvar har hundra gånger högre halter av tarmbakterien E. coli än Livsmedelsverkets gränsvärde.Utsläppskällan är hittills okänd, men enligt miljö- och hälsoskyddskontoret är det "troligt men inte säkert" att det är lanbruksrelaterat.
Mätvärdena för tarmbakterien E. coli är hundra gånger högre än Statens livsmedelsverks gränsvärden. Sammanlagt bedöms vattnet från fem intilliggande brunnar som "helt otjänligt".
<span class=MR>Spåra källan</span>
Nu pågår arbetet med att spåra källan, som hittills är okänd.
Värdena är så höga att det inte råder några tvivel om att något gått ner i grundvattnet.
Det säger miljöskyddsinspektör Mattias Edsbagge, som menar att det är "troligt men inte säkert" att föroreningen kommer från ett lantbruk. E. coli- och coliforma bakterier har sitt ursprung i fekalier avföring från avlopp eller lantbruk och eftersom halterna är så höga ligger det nära till hands att misstänka att någon form av olycka inträffat, menar Edsbagge.
Miljö- och hälsa har bland annat kontaktat ett närliggande lantbruk för att utreda om det möjligen kan vara fråga om en brusten ledning eller dylikt.
Förklaringen kan också vara den senaste tidens myckna regnande, som kan ha sköljt ned osedvanligt stora mängder föroreningar i grundvattnet.
<span class=MR>Kan ge kräkningar och diarré</span>
De uppmätta halterna av Escherichia coli i Hangvarbrunnen uppgår till över 1000 bakterier per 100 milliliter vatten. Godkänt gränsvärde är hundra gånger lägre, 10/100. De coliforma bakterierna uppgår till 40000/100, alltså åttio gånger högre än gränsvärdet på 500/100.
Intag av E. coliförorenat vatten kan resultera i magsmärtor, kräkningar och diarré.
De drabbade fastighetsägarna har löst vattenbristen genom att ställa upp en färskvattentank, eftersom kommunen inte har något åtagande att ordna vatten till fastighetsägare med egen brunn.
Om föroreningen var av engångskaraktär kan vattnet vara tjänligt igen om ett par månader. Fler mätningar kommer att genomföras om en eller ett par månader. Gotland har i allmänhet ett mer utsatt grundvatten, eftersom marken är grund och berggrunden porös. Detta gäller i synnerhet i Hangvar, som brukar ha återkommande problem med vattnet. Enligt miljöskyddsinspektör Emelie Wejlens är cirka 30 procent av Gotlands vattentäkter mer eller mindre påverkade av bakterier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!