För två år sedan tittade vi närmare på hur det såg ut med jämställdheten och den kvinnliga representationen i två av Gotlands mäktigaste bolag, Rederi AB Gotland och det helägda dotterbolaget Destination Gotland.
Resultatet var nedslående:
"Att gå igenom ledning och chefspositionerna i de två bolagen är en enda lång läsning av manliga namn, med få undantag", gick det att läsa i granskningen.
Destination Gotlands ledningsgrupp bestod då enbart av män; vd Christer Bruzelius, vice vd Henrik Cars, personalchef Leif Pettersson, ekonomichef Anders Gripne, teknisk chef Ulf Nilsson och säkerhets- och trafikchef Nils Nordström.
I ledningsgruppen för Rederi AB Gotland då fanns en kvinna: Carina Hammander, vd för Gotlandsresor AB. Övriga fem personer i gruppen var män.
Inte heller moderbolagets styrelse kunde stoltsera med särskilt stor kvinnlig representation. Bland styrelsens sju ordinarie ledamöter fanns ett undantag; hedersordförande Eric D Nilssons dotter Anne-Marie Åström som var vice ordförande. Och så personalrepresentanten Annelie Hamberg.
På frågan hur Destination Gotland och Rederi AB Gotland såg på jämställdhetsarbetet svarade Christer Bruzelius att det var en mycket viktig fråga, men att det viktigaste i rekryteringsarbetet var att det blev rätt person med rätt kompetens oavsett kön. Vd:n på Rederi AB Gotland, Håkan Johansson, svarade att man hade en hög ambitionsnivå, men skulle behöva höja den ännu mer.
Så vad har hänt under dessa två år? Ja, Sverige har till exempel fått en jämställdhetsmyndighet. Jämställd representation har fått ökad tyngd i näringslivet. Ett uppmärksammat exempel på det är en målsättning som rederiet Stena Line satt upp. Förra året sa man att 30 procent av Stena Lines chefer, liksom 30 procent av alla som nyrekryteras, ska vara kvinnor år 2022.
I en intervju med Stena Lines HR-ansvariga Margareta Jensen Dickson på Svenskt näringslivs hemsida, berättar hon att det varit ett önskemål från högsta ledningen att jobba med de här frågorna.
Så hur ser det då ut i de båda gotländska bolagen idag? Vid en snabb titt på bolagens hemsidor ser kanske inte mycket ut att ha hänt. I Rederi AB Gotlands ledningsgrupp har inget förändrats. Här finns fortsatt endast en kvinna. I bolagets styrelse har Ann-Marie Åström blivit ordförande och ännu en kvinna är nu ordinarie ledamot.
I den tidigare totalt mansdominerade ledningsgruppen för Destination Gotland hittar vi en kvinna idag, nämligen Katarina Yng, personalchef.
Har ni höjt ambitionsnivån?
– Ja, det tycker jag. Om vi ser på styrelsesammansättningen som ofta tas upp som exempel på hur jämställdhetsarbetet fungerar, så har vi nu en kvinnlig ordförande och en mer jämställd fördelning av styrelsens sammansättning så där har det skett en förändring, säger Håkan Johansson, vd på Rederi AB Gotland, och fortsätter:
– Jag skulle också säga att den jämställdhetspolicy som vi har arbetat fram är mer tydlig idag och genomsyrar hela koncernen. Policyn är mer närvarande i alla rekryteringsprocesser när laguppställningen ska förändras.
Christer Bruzelius, Destination Gotlands vd, säger att man vid rekrytering av nya chefer arbetar aktivt för att rekrytera kvinnor som till exempel vid det senaste tillskottet i ledningsgruppen.
Har ni uttalade mål som till exempel Silja Line?
– Som ett led i vårt jämställdhetsarbete kommer vi att sätta upp ett motsvarande siffermål.