Kyrkovalet – en väg in i politiken för AfS

Högernationalistiska Alternativ för Sverige ställer upp i det lokala kyrkovalet på Gotland. De hoppas att valframgångar i kyrkan kan bli "en väg in" i andra politiska sammanhang på ön.

Alternativ för Sverige ställer upp i de lokala kyrkovalen i tre av de största stiften, men har också fått fram en lista med fyra namn till valet på Gotland

Alternativ för Sverige ställer upp i de lokala kyrkovalen i tre av de största stiften, men har också fått fram en lista med fyra namn till valet på Gotland

Foto: David Skoog

Gotland2021-08-31 07:05

Forskare och debattörer reagerar på den satsning som nationalistiska partier gör inför kyrkovalet den 19 september.

”Det är med all säkerhet så att den svenska så kallade nationella rörelsen i bred mening aldrig har mobiliserat så stort (det vill säga vad gäller antalet anmälda och uppställda kandidater) som just inför och under 2021 års kyrkoval", skriver forskaren Tobias Hübinette på sin blogg. 

Alternativ för Sverige är en av nykomlingarna i sammanhanget. Partiet lanserades 2018 som en utbrytning från Sverigedemokraterna och beskrivs som nationalistiskt och högerextremt. De ställer upp i valet till kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ, men gör också lokala satsningar i Stockholm, Göteborg och Uppsala – samt i Visby, som är landets minsta stift. Här har man fyra namn på valsedeln till stiftsfullmäktige.

Bo Segerheden, förstanamn på listan, är öppen med att kyrkopolitiken är ett sätt för partiet att få ett genombrott och ta sig in i andra beslutande organ. 

– Jag sticker inte under stol med att det är en väg in för oss. Men det är inte därför vi ställer upp i kyrkovalet. Kyrkan är viktig, säger Bo Segerheden.

Han tror att partiet har stora möjligheter att ta sig in i stiftsfullmäktige. I förra valet behövdes bara lite mer än 100 röster för att få ett mandat.

– Vi har cirka 55 medlemmar här på Gotland. Även om många av dem inte är medlemmar i kyrkan så känns det positivt, säger Bo Segerheden.

Ställer ni upp i valet till regionfullmäktige på Gotland nästa år?

– Ja, vi vill in där också och kommer kämpa för det. Men vi får se nu hur det går med kyrkan.

Alternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet med ett valmanifest som bland annat deklarerar att Svenska kyrkan undviker "livsviktiga existentiella frågor om svenska folkets framtid och överlevnad". De vill att "invandringsaktivism" inom kyrkan ska stoppas och att kyrkan i stället ska verka för att invandrare ska återvända till sina hemländer och stoppa alla moskébyggen och andra uttryck för islamisering.

Bo Segerheden står helt och fullt bakom partiets kyrkopolitik.

Var ska muslimer i Sverige gå i kyrkan?

– Inte i våra kyrkor i alla fall. Det ställs alldeles för stora krav på Sverige. Man måste ta seden dit man kommer. Vi är ett kristet land, menar Bo Segerheden.

 Ni vill också att "Fädernas kyrka" ska återföras till psalmboken. Kan du någon textrad?

– Jag borde förstås kunna den, men nej, inte nu.

Företrädare för andra kyrkopolitiska grupper på Gotland beklagar att Alternativ för Sverige går in i den gotländska kyrkopolitiken.

– Vi vet att de står till höger om Sverigedemokraterna, men det är ett demokratiskt val och vi får laga efter läge, säger Lennart Lindgren från gruppen Kyrklig Samverkan i Visby stift.

– Det är olyckligt att högerextrema krafter vill göra kyrkan nationalistisk. Andra talar om människors lika värde och religionsdialog, men man behöver man inte läsa många rader i valprogrammet för att se vad Alternativ för Sverige tycker om muslimer. Och det är inte vad svenska kyrkan ska stå för, säger Inger Harlevi från Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

Centerpartiets Carin Jakobsson ogillar partiets konservativa värderingar.

– Hur ska man få fler medlemmar till Svenska kyrkan om man går bakåt i tiden? Men Sverigedemokraterna är ett större hot. De har gått framåt och blivit väldigt starka.

AfS:s krav i kyrkovalet

Alternativ för Sverige propagerar i sitt manifest till kyrkovalet för att Svenska kyrkan ska bli en samlande kraft för svenskar. Det stödjande arbetet ska riktas till utsatta svenskar och inte till exempelvis afghaner. Partiet vill också att kyrkan verkar för återinvandring och för att stoppa moskébyggen, böneutrop och andra uttryck för islamisering. 

Andra frågor som partiet driver är att samkönade äktenskap ska stoppas och att skolavslutningar ska firas med präst och nationalsång i kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!