MORDFÖRSÖK Anföll anhörig med kniv

En gotländsk man i 30-årsåldern har dömts av Gotlands tingsrätt för mordförsök och ringa narkotikabrott. Det efter att han under pågående psykos attackerat en nära anhörig med kniv, slag och stryptag.

Kniven som mannen ska ha använt, och som böjts 90 grader under attacken.

Kniven som mannen ska ha använt, och som böjts 90 grader under attacken.

Foto: Polisens förundersökning

Gotland2024-07-03 15:40

Nyheten i korthet

  • En man i 30-årsåldern på Gotland har dömts för mordförsök och ringa narkotikabrott efter att ha attackerat en anhörig.
  • Attacken inträffade i februari, där grannar reagerade på skrik och larmade polisen. Kvinnans liv tros ha räddats tack vare snabb respons från både grannar och polis.
  • Mannen har nu dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och kommer att förbli häktad tills domen vunnit laga kraft.

Händelsen inträffade i februari, där grannar hört skrik från en kvinna i en lägenhet intill. Grannens larm och polisens snabba utryckning tros ha räddat livet på kvinnan, enligt polisens förundersökning.

Attacken ska ha skett i mannens bostad och efter en tids psykiskt dåligt mående. När polisen anlände till platsen kunde de genom brevinkastet på den låsta dörren se hur mannen satt över kvinnan med händerna tryckta över hennes hals.

undefined
Tack vare bland annat snabb respons av polisen så kunde kvinnans liv räddas.

I polisens förundersökning berättar en av de första poliserna på plats hur han minns händelsen:

”Vi hörde kvinnan inifrån lägenheten och hon skrek upprepade gånger; han mördar mig, han mördar mig! Hjälp!"

Vidare berättar polisen:

”Jag fortsatte att ropa på misstänkt att släppa kvinnan och att jag såg honom. Jag röt till rejält att vi bryter dörren och att släppa kvinnan annars skjuter jag. Jag knäppte upp mitt hölster till pistolen och var redo att behöva rikta och skjuta. Vid ytterligare pårop där jag höjde rösten så mycket jag kunde fick jag en reaktion på mannen som släppte målsäganden och gick mot dörren.”

Polisen, som kände till gärningsmannen, sade hans namn och frågade vad det var som hänt; jag vet inte, jag tror jag har en psykos, ska mannen då ha svarat.

Mannen hade initialt huggit kvinnan med en kniv som träffat henne i handen, men kvinnan lyckades slå bort den. Han ska därefter ha slagit henne så att hon hamnade på golvet där han fortsatt misshandla och tagit strypgrepp. Han ska även ha dunkat hennes huvud i golvet upprepade gånger, och försökt strypa henne flera gånger.

undefined
Kniven som mannen ska ha använt, och som böjts 90 grader under attacken.

Av läkarnas utlåtande hade kvinnan förutom stickskador i handen fått allvarliga skador i ansiktet.

Tingsrätten menar att anledningarna till att kvinnan inte mist livet vid det här tillfället är flera lyckosamma omständigheter, helt utanför gärningsmannens kontroll. Det är dels grannen som larmar, polispatrullen som befann sig väldigt nära när larmet kom, samt omständigheten att en av de poliser som var först på plats kände gärningsmannen och därför lättare kunde nå fram.

undefined
ARKIVBILD. Mannen döms för försök till mord efter att han allvarligt misshandlat en anhörig, och försökt strypa henne till döds.

Vad gäller frågan om uppsåt, som krävs för att dömas till försök till mord, så anser rätten att mannen i vart fall haft viss insiktsförmåga om att det var han som angrep kvinnan.

Nu har mannen dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, och kommer att förbli häktad tills domen vunnit laga kraft.

Rättspsykiatrisk vård

Domstolen kan döma till rättspsykiatriskt vård om den som misstänks för ett brott lider av en allvarlig psykisk störning. Begreppet ”allvarlig psykisk störning” är inte en diagnos utan ett juridiskt begrepp. Exempel på en allvarlig psykisk störning kan vara vanföreställningar, tankestörningar och hallucinationer.

Särskild utskrivningsprövning 

I vissa fall kan rättspsykiatrisk vård kombineras med en särskild utskrivningsprövning. Det är aktuellt när det finns risk att den tilltalade återfaller i brott av allvarligt slag. Särskild utskrivningsprövning innebär att förvaltningsrätten fattar beslut om vården, i stället för en chefsöverläkare.

Besluten gäller till exempel frigång, permission och hur länge vården ska pågå. Det gäller också när det är aktuellt att vården övergår till öppen rättspsykiatrisk vård och slutligen när vården ska avslutas.

Källa: domstol.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!