Han är vice ordförande i bostadsrättsföreningen Snäckbacken 2 och tillsammans med ett villaägarpar har de överklagat byggnadsnämndens beslut, men fick inget gehör trots att de anlitat expertis.
- Vi är besvikna, säger Anders Skantz.
Knäckfrågan för länsstyrelsen var om höghuset skulle betraktas som en tillbyggnad till det befintliga huset eller om det skulle vara en nybyggnad. Hänger höghuset ihop med fastigheten som redan står där, innebär det att bygghöjd inte får vara mer än 36 meter. En nybyggnad tillåter däremot ett hus på 68,5 meter.
- Även om den sitter ihop kan det vara en nybyggnad. Om det är en åtgärd för att öka byggnadens volym är det en tillbyggnad, förklarar Anders Wallin, jurist på länsstyrelsen.
Kan liknas vid fristående
Höghuset kan både byggnadsmässigt och funktionellt jämställas med en helt fristående byggnad, enligt länsstyrelsen.
Avgörande var bland annat att höghuset är stort och blir den dominerande byggnaden. Att det bara är en mindre del som ska sitta ihop med den befintliga byggnaden har också ingått i bedömningen liksom att höghuset har en helt ny konstruktion med självbärande väggar och tak. Att man kan röra sig mellan höghuset och det befintliga huset räcker inte som argument för att det ska betraktas som en tillbyggnad.
Lämpligheten av ett höghus på fastigheten har redan avgjorts i och med detaljplanen, säger länsstyrelsen.
Beslutet kan överklagas till Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.
- Vi kommer sannolikt att överklaga beslutet, säger Anders Skantz som först vill diskutera med bostadsrättsföreningen Snäckbacken 2.
Hänvisar till avtal
Han tycker att länsstyrelsen inte lyssnat på deras synpunkter.
- Vi har anlitat expert och plankonsult som varit och skrivit plan- och bygglagen. På i stort sett alla punkter tycker länsstyrelsen tvärt emot oss. Länsstyrelsen sätter sig över den som skrivit lagen, säger han.
Förutom möjligheten att få vidare i högre instans, startar nu bostadsrättsföreningen en civilrättslig process.
- I tomträttsavtalet mellan Lennart Mörkfors och regionen står det klart och tydligt att marken får användas till hotell och konferensverksamhet, inte bostäder. Så vitt jag förstår får regionen ge bygglov till vad som helst, men det är tomträttsavtalet som slutligen styr vad man får bygga, säger Anders Skantz.
Ärendet har tagits upp i regionfullmäktige men det är inte klart hur man går vidare.
- Kommunen kan ju alltid sälja marken på öppna marknaden.
Skuggan stör
Avtalet mellan regionen och Mörkfors går ut 2021.
Det är Hökerum Bygg AB som sökt bygglov för ett 13 våningar högt hus med en byggyta på närmare 500 kvadratmeter i direkt anslutning till Snäckhotellet.
Grannar har klagat och anser att höghuset skuggar deras hus, störande insyn från balkongerna stör liksom deras havsutsikt. Platsen är olämplig för ett höghus med utsatt läge för väder och vind, dåligt anpassat till befintlig bebyggelse. Naturvärden har inte beaktats.