Högkonjunktur -utan framtidstro
Konjunkturen är starkare än på många år. - Det är "all time high", konstaterade Företagarnas ordförande på ön Christer Winberg när höstens Småföretagarbarometer presenterades i går. Men trots fyllda orderböcker och ökad omsättning är viljan att nyanställa svag. Liksom framtidstron. - Varför är gotlänningar så pessimistiska, undrade man.
Gotland upplever just nu den starkaste konjunkturen sedan år 2000. Konjunkturindikatorn, som är summan av nettotalen för beställningar, omsättning och sysselsättning har det senaste halvåret stigit från 109 till 125.
Barometerns diagram visar hur både beställningar och omsättning skjutit i höjden. Gotland ligger både våren och hösten 2006 en bra bit över riksgenomsnittet
Näst lägst framtidstro
Men nästa stapel, den som gäller hur man förväntar sig att utvecklingen blir det kommande året, är bara hälften så hög.
Trots fyllda orderböcker och ökad omsättning är framtidstron svag bland öns småföretagare. Gotland är det län som har näst lägst framtidstro enligt småföretagsbarometern. Bara blekingarna är mer pessimistiska.
Och detta är en hållning som även återspeglas i sysselsättningsstatistiken.
Den goda konjunkturen leder nämligen inte till att man med automatik anställer fler.
Bara 23 procent av företagen har nyanställt de senaste halvåret, trots att 64 procent har fått ökad orderingång och 60 procent även ökat omsättningen.
16 procent har däremot dragit ned på personal trots att bara en procent av företagen fått minskat antal beställningar och bara fem procent minskat sin omsättning.
Almi: Illavarslande
Almis chef Christer Granegård tyckte att den svaga framtidstron var illavarslande ur flera perspektiv. Bland annat befarande han sviktande investeringsvilja.
- En viktig uppgift för oss är att ingjuta mod och framtidstro, sa han. Och han gjorde det med adress till bland annat de många politiker och andra företrädare för län och kommun som fanns i salen när barometern presenterades.
Småföretagsbarometern görs av Företagarna och Swedbank (tidigare Föreningssparbanken) och bygger på enkäter till ett stort antal företagare inom det privata näringslivet.
102 företagare svarade
Barometern har genomförts sedan 1985 och görs numera både vår och höst. I höstens barometer har 4 025 företagare med mellan 1 och 49 anställda svarat på frågor om omsättning, beställningar, sysselsättning och förväntningar framåt.
På Gotland har 102 företagare svarat på enkäten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!