Hogräns strid gav resultat

Hogrän skola blir kvar!- Det finns flera skäl till beslutet. De djupt engagerade föräldrarna på skolan är ett. Vi har lyssnat på deras argument, förklarade Meit Fohlin (S), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, efter gårdagens sammanträde.

Glädje och lättnad. Många elever har känt en oro för att tvingas byta skola och skiljas från sina kamrater, men nu får Hogrän skola vara kvar.

Glädje och lättnad. Många elever har känt en oro för att tvingas byta skola och skiljas från sina kamrater, men nu får Hogrän skola vara kvar.

Foto: Krister Nordin

Gotland2011-04-14 04:00

När man tittat närmare på förutsättningarna för Hogrän skola så har man kunnat konstatera att det finns en positiv trend vad gäller antalet barn i området.

- Hogrän med omnejd är inne i ett generationsväxlingsskede vilket gör att antalet elever troligen kommer att öka. Vi kommer också se över förutsättningarna för att öka antalet barn genom att flytta dit elever som bor i Mästerby och Väte och som nu går i Sanda skola, där trycket är stort, säger Meit Fohlin, som fick leda sammanträdet och presskonferensen sedan ordförande Brittis Benzler (V) i princip tappat rösten.


Långsiktigt beslut
Hon understryker att det inte handlar om en tillfällig respit för Hogrän skola, utan att det är ett långsiktigt beslut.

- Det finns också ett väl fungerande samarbete med Klinteskolan, och det är viktigt att säkerställa att eleverna hamnar där när de gått ut årskurs sex. Om vi lagt ned skolan i Hogrän hade det kunnat hota Klinteskolans existens, säger Meit Fohlin.

Politikerna var inte eniga om att behålla Hogräns skola. Moderaterna vill istället bygga en ny skola i Tofta.

- Jag tycker inte att det är ett långsiktigt tänkande att behålla skolan i Hogrän, säger Simon Härenstam (M).

Centerpartiet gick dock på majoritetens linje.

- Vi vill ha kvar Hogrän skola, den är viktig för bygden och för en levande landsbygd, säger Stefan Nypelius (C).


Blir kvar
Eskelhems skola, som tidigare diskuterats, fanns inte med i beslutet och blir alltså kvar.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade också att snarast bygga ut Västerhejde skola till en tvåparallellig skola för förskoleklass till och med årskurs sex på den nuvarande skoltomten.

Nämnden gav också barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att reservera mark för en grundskola på Visborgsområdet för framtida behov.


Ska utredas
Framtiden för Alléskolan och Humlegårdsskolan ska också utredas. Förutom de två förslag som tidigare fanns om att göra Humlegårdsskolan till en förskola med fem avdelningar, riva Alléskolan och bygga en ny grundskola eller att göra Humlegårdsskolan till en skola från förskoleklass till och med årskurs 6 och riva Alléskolan och sätta upp paviljonger för förskolan så finns nu ytterligare ett förslag som ska undersökas.

Det handlar om att renovera och bygga ut Alléskolan och att göra Humlegårdsskolan till förskola. Utredningen ska vara klar i höst.

Solbergaskolan och Tjelvarskolan blir kvar så som de är nu. Stenkyrka och Fole behåller nuvarande upptagningsområden och Solklintsskolan i Slite blir deras högstadieskola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om