Högre avgifter för bönderna ska leda till tätare gårdsinspektioner
Kampen för att förbättra vattenkvaliteten på Gotland kommer att prioriteras även i år. När miljö- och hälsoskyddsnämnden i går hade första sammanträdet för året med nya ledamöter därtill, fastställde man verksamhets- planen för 2003: Vi måste ha vattenfrågorna i alla avseenden, högt på dagordningen, menar ordföranden Jan Grimlund (mp).
Läckaget av kväve och fosfor kommer främst från jordbruket och från de enskilda avloppsanläggningarna.
Men här finns ofta en konflikt. Det finns krafter som vill bygga ut turismnäringen men det leder inte sällan till en ökad belastning på redan förorenade dricksvattenbrunnar. Man vill förstås söka billiga lösningar på avloppsreningen men det fungerar inte alltid. Det går att lösa de här sakerna, men då kostar det också, konstaterar Jan Grimlund.
Första sammanträdet för året handlade mycket om presentation av de nya ledamöterna samt att alla förtroendevalda skulle få möta tjänstemännen på kontoret.
Alla politiker i nämnden har möjlighet att vara med på fältet en hel dag och jag kommer att pusha på för att det också ska bli så. Det är viktigt att vi som arbetar politiskt med miljö- och hälsofrågorna engagerar oss mer än att bara komma tillsammanträdet en gång i månaden.
Förvaltningen hoppas att kunna anställa ett par nya inspektörer nästa år som ska öka tillsynen av jordbruken när det gäller såväl miljön som djurskyddet.
I dag får gårdarna besök en gång vart fjärde år i snitt men för att följa statens krav strikt, måste vi ut oftare, helst en gång vart tredje år.
Nu räknar vi med att ett förslag till nya taxor för vår tillsyn ska beslutas under året av fullmäktige och därigenom ska vi också kunna öka personalstyrkan och göra tätare besök på gårdarna.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden godtog i ett yttrande till miljödomstolen de förslag till åtgärder som SGU - Statens geologiska undersökning presenterat när det gäller reningen av oljeförorenat vatten från den nedlagda beredskapslagret för olja vid Västös i Hall, intill Kappelshamnsviken.
Oljevattnet ska pumpas ut och renas i ett kolfilter innan det släpps ut i viken. Vattnet kommer att innehålla en mindre mängd kolväten från oljan.
Men det är mycket små mängder om man till exempel jämför med de mängder kolväten som varje år tillförs havet runt Gotland från utombordsmotorer, noterar Jan Grimlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!