Högre fart oroar

- Vår uppskattning är att det är upp emot hälften av mopederna som är trimmade i dag, säger trafikpolis Evert Olsson.

Gotland2006-04-15 06:00
Mopedförare är den grupp i trafiken som löper störst risk att råka ut för svåra trafikolyckor och olyckorna blir fler.
Att det är lättare nu än förr att trimma mopederna oroar polis och försäkringsbolag.
- Vi är oroliga att utvecklingen nu leder till att gotländska ungdomar blir inblandade i fler olyckor, säger Hans Fransson som är skadeförebyggare hos länsförsäkringar.
Risken att dö i trafiken är tio gånger större för en mopedåkare än för en personbilsförare och en krock i femtio kilmeter i timmen motsvarar ett fall från tredje våningen. Under de senaste sex åren i Sverige har 65 mopedister omkommit och mer än 1 000 har skadats svårt. Antalet svårt skadade har ökat med 134 procent under samma tid, visar statistik sammanställd av Vägverket.
På Gotland var det tio olyckor med mopeder inblandade som rapporterats till polisen förra året. Av mopedförarna här var det en som skadades svårt när han krockade med en motorcyklist på landsväg. I de övriga olyckorna klarade sig mopedförarna undan med lindriga skador efter att ha krockat med personbilar eller lastbil. Statistiken härifrån visar enbart de olyckor som rapporterats till polisen och hur många avkörningar, omkullkörningar och krockar som inte kommit till polisens vetskap framgår inte här.
Enligt Länsförsäkringar är det 15 ungdomar som skadades när de krockade med moped förra året och året innan var det 19 ungdomar på moped som skadades i trafiken.
- Och det är bara våra siffror, jag uppskattar att det handlar om dubbelt så många om man räknar in de andra försäkringsbolagen, säger Hans Fransson som är skadeförebyggare hos länsförsäkringar.
Inför mopedsäsongen har länsförsäkringar därför valt att gå ut med ett informationsblad från Vägverket till de fler än tusen mopedägarna på Gotland som är försäkrade genom länsförsäkringar för att försöka förebygga olyckorna.

Fler mopeder nu
Det finns fler mopeder i dag än tidigare och att mopedförarna sitter oskyddade och att hastigheterna är högre nu har gjort att olycksrisken ökar. Och EU-mopederna trimmas ofta och kan komma upp i hastigheter nära 90.
- Det har alltid trimmats mopeder men det är lättare att trimma EU-mopederna än den gamla typen av moped, säger Evert Olsson.
Ett mindre förarprov måste göras för att få ha EU-moped men för tio år sedan bedrev polisen trafikundervisning i skolorna vilket har upphört idag.
- Det är upp till skolorna att sköta det här själva nu och det är väl olika mycket undervisning som bedrivs här. Jag har mött mopedburna ungdomar som inte fått någon information alls, säger Evert Olsson.
Och det är farligast att vara ung på moped enligt Länsförsäkringars statistik. Det är 15-åringarna som drabbas hårdast i mopedolyckorna, i den här gruppen finns hälften av de skadade mopedförarna.
Av de som omkom i mopedolyckor hade fyra av tio inte hjälm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om