Högre psykisk ohälsa bland äldre kvinnor

Många äldre har dålig psykisk hälsa och kvinnor mår sämre än män. Ungefär en tredjedel av kvinnor över 77 har besvär med ångest och depression jämfört med en femtedel av männen.

Gunnel Johansson gillar att handarbeta och virkar gärna grytlappar som hon ger bort.

Gunnel Johansson gillar att handarbeta och virkar gärna grytlappar som hon ger bort.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-09-27 12:38

En som vet är 79-åriga Gunnel Johansson, bördig från Rone, men Visbybo sedan många år. För 20 år sedan blev hon ensam efter 35 års äktenskap samtidigt som hon levde med svår värk orsakad av ledgångsreumatism. 

– Det var jobbigt. Jag var ledsen och arg. Men jag hade barn och vänner på min sida och det fick gå på något vis. Så småningom blev jag aktiv i en förening och så träffade jag och pratade med andra som var ensamma, säger Gunnel.

Numera är Gunnels reumatism betydligt snällare mot henne och hon har inte så ont längre. När hon var 65 flyttade hon till ett äldreboende, bland annat för att det finns aktiviteter där. Och trots att flera vänner har gått bort och hon har färre och färre att prata med försöker hon vara aktiv. Hon går och hälsar på andra på boendet, går på syjunta och håller liv i vänskapsrelationerna. Gunnel tror att det är lättare för kvinnor än för män, kvinnor är mer överlevare, säger hon. Hur man hanterar livet beror också på vad man har med sig redan från början.

– Jag söker positivt tänkande, det har jag ärvt efter pappa. Jag tror man har mycket med sig i arv och gener, säger Gunnel.

Socialstyrelsen anger flera orsaker till att så många över 65 år mår dåligt psykiskt. Bland de viktigaste är sjukdom, själva åldrandet, ensamhet och det kan också vara reaktioner på mediciner. En färsk rapport från Folkhälsomyndigheten visar att fler kvinnor än män har besvär och det är också vanligare bland låginkomsttagare och bland dem som har insatser från hemtjänsten. Men det är inte så att äldre ska må dåligt, det är inte en naturlig del av att åldras.

– Det är en myt. Och den idén gör att äldre får mindre hjälp och att de heller inte söker hjälp. Vi vill förändra den bilden, säger Tove Öberg, chef för regionens enhet för hälsofrämjande arbete.

Enheten har till uppgift att främja hälsan för alla över 65 och deras vuxna anhöriga och att motverka ensamhet. De jobbar på flera sätt men i första hand genom olika aktiviteter. De ordnar till exempel surfsupport och rörelse- och balansträning.

– Att röra kroppen är bra även för psyket. Man kanske bara kan vara med lite grand men det lilla gör stor skillnad. Både kropp och själ tackar, säger Tove Öberg.

Regionen anordnar också berättarcaféer för äldre. Då pratar man om existentiella frågor, för de är nog så viktiga för hälsan. Men vad som är hälsa är subjektivt och olika för var och en och på berättarcaféerna vill man ge de äldre kunskap att förstå sig själva och därmed vad som är hälsa för just dem.

– Vi pratar om att det är viktigt för hälsan att uppleva att man är en del av ett sammanhang. Och att prata om hälsa ger hälsa, säger Tove Öberg.

Hennes råd till äldre som känner sig nere är att söka stöd. Hos vänner eller via vården. Annat är att söka sammanhang, till exempel genom att komma till någon av de mötesplatser som regionen har. Att engagera sig ideellt ger också positiv effekt. Man ska heller inte vara rädd för att be om hjälp eller för att berätta hur man mår. 

– Gör det du mår bra av, även det lilla som kanske en god kopp kaffe, gör stor skillnad, säger Tove Öberg.

Gunnel Johansson har också ett råd att skicka med:

 –  Det gäller att vara realistisk. Man tänker att livet ska vara på ett sätt men allt kan man inte styra och det får man acceptera.

Äldres psykiska hälsa

Var tredje kvinna och var femte man över 77 år har besvär med ångest. 

Depression är så vanligt bland äldre att det beskrivs som ett folkhälsoproblem.

Psykisk ohälsa är vanligare bland ogifta eller ensamboende.

Ensamhet, otrygg ekonomi, fysisk ohälsa och själva åldrandet är vanliga orsaker till psykisk ohälsa bland äldre.

Social gemenskap, fysisk aktivitet, bra matvanor och att göra sådant man mår bra av hjälper mot psykisk ohälsa.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!