De tre krogarna som förbjöds att servera alkoholhaltiga drycker var Rosengårdens förra ägare, Singh bemanning AB, Baksidan på Adelsgatan och Burmeister på Strandgatan.
– Det krävs väldigt mycket för att vi ska återkalla ett serveringstillstånd. Det ska inte vara lätt att dra tillbaka, så det ställs högra krav på oss, säger Therese Stenbeck, som är alkoholhandläggare på Region Gotland.
För att få servera alkohol måste krögaren följa alkohollagens högt ställda krav på lämplighet. Förutom att det ska råda nykterhet och ordning på krogen måste man även kunna sköta sin ekonomi.
– Vi ser inte att det har blivit fler restaurangägare som missköter sig men en del sticker ut.
Burmeister med krogen Supper fick sitt serveringstillstånd indraget i augusti 2023 efter en sommar med anmärkningar om hög berusning, bristande återhållsamhet i servering, oordning i lokal med dans på bord och stolar, bland annat. Tre personer omhändertogs för narkotikabruk på krogen, varav en anställd där.
Krogen överklagade beslutet till förvaltningsrätten som tyckte att det kunde räcka med en varning, och gav tillbaka serveringstillståndet. Regionen har överklagat till kammarrätten som ännu inte meddelat beslut.
Singh bemanning AB som drev Rosengården, har brustit när det gäller ordning och nykterhet samtidigt som de stört grannar med höga ljudnivåer. Tre av ägarens rörelser i Stockholm, Singh nattklubb AB har också fått sitt serveringstillstånd indragen. Det är Hallwylska restaurang samt nattklubbarna Rose och Fou.
– Vi tittar på ägarens alla verksamheter, även de som inte finns på Gotland, förklarar Therese Stenbeck.
Det handlar om tre av Stockholms innekrogar som fick serveringstillståndet indraget på grund av ordningsstörningar samt brister i hur ägaren skötte ekonomin. Ägaren överklagade beslutet till förvaltningsrätten som sa ja till inhibition, det vill säga de får ha kvar serveringstillståndet i väntan på beslut.
Restaurang Baksidan i Visby fick sitt serveringstillstånd indraget på grund av att bolaget inte skött sin ekonomi. De fick först en erinran i april 2023. I december hade skulderna växt till omkring 800 000 kronor. Eftersom felet inte rättats till utan snarare blivit värre, fick de inte behålla serveringstillståndet.
NT Management, som driver kongresshallen i Visby, har under några år haft svårt att betala sina skulder, vilket gjort att alkoholenheten granskat deras verksamhet.
– Vi har haft ett tillsynsärende på bolaget och agerade så långt vi kunde utifrån alkohollagens regelverk, säger Therese Stenbeck, som förklarar att de kom in med en rimlig förklaring till hur skulderna uppkommit samt visade betalningsvilja.
NT Management har 62 betalningsanmärkningar de senaste tre åren varav 35 under 2024. Bolaget har kreditklass 1 som är lägsta möjliga.
Förutom tre indragna serveringstillstånd var det sex företag som varnades och åtta som fick erinringar när det gäller hur de följt alkohollagen senaste året.
Erinringar är den mildaste kritiken som delas ut och gäller då en krögare gjort en mindre förseelse eller om man vill påpeka en felaktighet men inte stoppa verksamheten. De som fått erinringar är Stora Karlsö restaurang, Smultronstället Kaffe & Kök på Bergmancentret, Lulus, Vinäger/Strandhäxan (två stycken), Burgsviks krog, Restaurang Café Adel 34 (Baren Adelsgatan) och Black Sheep Arms.
Varningar ges oftast innan ett serveringstillstånd dras. Syftet är att bolaget ska få en chans att komma till rätta med bristerna.
Wallers krog och Ching Chong i Visby har fått varningar på grund av att de inte skött sin ekonomi. Betalningsanmärkningar och skulder gör att de hamnar i kreditklass 1.
Restaurang Café Adel 34 (Baren Adelsgatan), Gotland Whisky, Munkkällaren och Bistro Borgen har också fått varningar.
Alkoholenheten samarbetar med miljö- och hälsoskyddsenheten där ljudstörningar är en faktor som kan påverka utskänkningstillståndet.
En annan samarbetspartner är polisen som höjt engagemanget när det gäller hur näringsidkare efterlever alkohollagen.
– Polisen har skickat fler på tillsynsutbildning så vi får fler protokoll från dem än tidigare, säger Therese Stenbeck.
På Gotland har 285 serveringsställen tillstånd att servera alkoholhaltiga drycker.