Högskolan: Ja till fusion

Högskolan på Gotland kommer med all sannolikhet att bli en del av Uppsala universitet. Därmed byter Gotlands högskola namn till Uppsala universitet Campus Gotland. - Inriktningsbeslutet innebär att vi kommer att inleda förhandlingar med Uppsala universitet om hur ett samgående konkret skulle kunna utformas, säger Carin Götblad, ordförande i högskolans styrelse.

<7GT_Bildrubrik>informerar</7GT_Bildrubrik>. Carin Götblad, ordförande i högskolestyrelsen och rektor Jörgen Tholin informerade om den kommande fusionen med Uppsala universitet.

<7GT_Bildrubrik>informerar</7GT_Bildrubrik>. Carin Götblad, ordförande i högskolestyrelsen och rektor Jörgen Tholin informerade om den kommande fusionen med Uppsala universitet.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-12-02 04:00

En beredningsgrupp har lagt fram en rapport till styrelsen och utifrån den beslutade styrelsen i går att förespråka ett samgående med Uppsala universitet.


Ingen egen styrelse
Innan årsskiftet ska de båda skolorna skriva under en gemensam avsiktsförklaring, med målet att högskolan på Gotland blir en del av Uppsala universitet i januari 2013.

- Som ordförande för högskolan på Gotland känner jag ett stort ansvar för vad som långsiktigt är bäst för det gotländska samhället och för högskolan på Gotland, säger Carin Götblad. Nu ska vi förhandla och se vad Uppsala kan erbjuda och lova.

Nackdelarna är att självständigheten försvinner, man kommer inte att ha en egen styrelse men troligen en egen rektor, enligt Carin Götblad.


Lång process
Det övergripande syftet med samgående är att skapa en unik profilering inom Uppsala universitet och en långsiktig hållbar och konkurrenskraftig verksamhet på Gotland. Tre områden är särskilt angelägna att utveckla vidare. Det är utbildningsmodellen Liberal Education, nätbaserad utbildning och forskning med regional och internationell förankring.

- Diskussionen om högskolans framtid har pågått under en längre tid. Ett samgående med Uppsala universitet kommer att ge stabilitet åt verksamheten på Gotland. Det blir lättare att båda säkerställa och på sikt öka kvaliteten inom både grundutbildning och forskning. Vi har dessutom sedan tidigare ett väl fungerande samarbete med Uppsala, säger Jörgen Tholin, rektor på högskolan.

Carin Götblad ser också möjligheter att flytta utbildningar på ett enklare sätt än nu.

- Man kan anpassa utbildningar som särskilt är efterfrågade på Gotland. När efterfrågan sedan avtar kan man flytta bort utbildningen igen och satsa på något annat, säger hon.

Anledningen till fusionen är också bristande elevunderlag. Man räknar med att högskolestudenterna minskar med 25 procent under de närmaste fem åren.


Ökat intresse
Kommunstyrelsens ordförande Åke Svensson (S) var, tillsammans med en delegation från Gotland, hos utbildningsdepartementet och överlämnade en skrivelse för en tid sedan.

- Vi framhöll vikten av högskoleutbildning på Gotland, säger Åke Svensson. Det är också viktigt i de fortsatta förhandlingarna. Att man försäkrar sig om detta.

Innan vi hade en högskola på Gotland låg vi i botten när det gäller högskolestudier. Nu, 15 år senare, ligger vi i mellanskiktet, enligt Åke Svensson.

- Även om gotländska ungdomar inte läser på Högskolan på Gotland så har intresset av högskolestudier ändå ökat och de söker högre utbildning, säger Åke Svensson.

Alternativet är att driva Högskolan på Gotland som en självständig högskola.

- Av två onda ting är väl det här det minst onda, avslutar Åke Svensson.

Eleverna på högskolan har fått lite information om diskussionerna som pågår.

- Jag har i alla fall blivit lovad att få avsluta min utbildning här. Jag läser datorgrafik och animation, säger Karl Häggner.

Om två veckor väntas högskolestyrelsen på Gotland och i Uppsala skriva under en avsiktsförklaring om ett samgående. Ett definitivt beslut väntas i vår och sedan ska Riksdagen säga sitt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om