Högskolan: Vi går back ändå
Högskolan på Gotland motiverar chockhöjningen av hyrorna på mer än 100 procent med att det handlar om merkostnader för deras del.
Högskolan. Dokumenterat lågt i tak. Arkivfoto: Ulf Glimfalk.
Foto: Ulf Glimfalk
- Vi upptäckte det förra året. Därför tog vi beslutet att ta ut det som blir vårt självkostnadspris inför årets Almedalsvecka, säger Tord Berglund.
Han säger att alla lokaler som hyrts ut har fått en hyreshöjning på exakt 100 procent. Han anser inte att hyreshöjningen är omotiverad.
Går back
- Trots höjningen får vi ändå gå in och subventionera en del. Vi går faktiskt back på uthyrningen i alla fall, säger Tord Berglund.
Tord Berglund förklarar att högskolan har många dyra kostnader kring uthyrningen av lokalerna. Han nämner bland annat ökade personalkostnader eftersom de tvingas ta in extra personal, som exempelvis vaktmästare och för det administrativa arbetet.
- Våra datasalar har utrustning som vi hjälper till och riggar. Det tar sin tid. Vi måste ha in extra personal som städar. Det är många kostnader för oss.
I andra hand
När det gäller lokalen som Försvarsmakten har hyrt två år i rad, Björkanderska magasinet, är hyreshöjningen bra mycket mer än 100 procent. Den har föregående år kostat 8 000 kronor om dagen att hyra. I år vill Högskolan ha 250 000 kronor. Det har enligt Tord Berglund sin förklaring.
- Vi vet inte det slutgiltiga priset där ännu. Vi resonerar dessutom om att inte hyra ut den lokalen i år. Vi har så mycket specialutrustning där som tar massor av tid att montera ner och rigga. Av den anledningen är priset högre.
Får inte tjäna pengar
Högskolan på Gotland äger inte lokalerna som de hyr ut. Det gör Gotlands kommun. Det innebär att Högskolan betalar hyra till kommunen.
Betalar ni lika hög hyra till kommunen, som ni själva tar ut för att hyra ut i andra hand?
- Jag vet inte vad vår månadshyra är. Men Högskolan får i alla fall inte tjäna pengar på att hyra ut lokaler, säger Tord Berglund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!