Högskolan vill starta holdingbolag
Högskolan på Gotland vill starta ett holdingbolag.En ansökan för detta har lämnats till utbildningsdepartementet.Högskolan vill förutom rätten att starta bolaget, ha fem miljoner kronor som grundplåt i bolaget. Syftet med bolaget är att med hjälp av statligt rikskapital, kommersialisera forskningsresultat inom högskolan. Vi tror väldigt mycket på det här och går det bra, kommer bolaget att ge pengar tillbaka till högskolan, säger Rickard Elgán, verksamhetschef vid Innova på högskolan.
Många av idéerna och/eller forskningsresultaten, skulle kunna utvecklas vidare och bli lönsamma för både skolan och forskaren/studenten.
Tanken är att vi bildar ett holdingbolag som står för den ekonomiska risken. Pengarna i bolaget svarar staten för, skolan är förbjuden att sätta in egna medel i bolaget, förklarar Rickard Elgán
Pengarna ska ses som utvecklingsmedel och går det bra, blir det alltså en slant tillbaka till skolan.
<span class=MR>Omöjligt tidigare</span>
Tidigare har det varit svårt eller näst intill omöjligt för en högskola att få starta holdingbolag.
Elva sådana bolag fanns fram till i höstas vid universitet (och en högskola).
Sedan öppnade regeringen för fler riskbolag i och med propositionen.
Rickard Elgán berättar att tre högskolor, som redan hade väntat ett par år på besked om att få bilda holdingbolag, ombads att snabbt lämna in sina ansökningar i höstas.
Regeringen beviljade omedelbart deras ansökningar och tilldelade bolagen fem miljoner vardera (Karlstads universitet, och högskolorna i Borås och Kristianstad).
Vår ansökan gäller också fem miljoner kronor, men vi har inte gjort någon affärsplan för det blivande bolaget ännu. Vi vill först se hur beslutet blir.
<span class=MR>Lönsamma vikingar</span>
Rickard Elgán nämner två områden där han tror på god utdelning, både forskningsmässigt och ekonomiskt; Viking heritage och Gip, Gotland interactive park.
Projektet Viking heritage har redan en fungerande databas och ger ut en tidning. Det finns ett mycket stort sug efter forskningsresultat kring vikingarna och jag tror att både databasen och tidningen skulle gå att utveckla och göra kommersiellt gångbar. Där skulle det gå att tjäna pengar på forskningen.
Gip är det andra området där forskare skulle kunna bilda bolag tillsammans med holdingbolaget och utveckla olika produkter som kunde säljas. Nya idéer föds så gott som dagligen.
När propositionen var aktuell i höstas, skrev regeringen i ett pressmeddelande:
"De lärosäten som hittills haft holdingbolag har på ett bra sätt kunnat använda dem för att stödja kommersialiseringen av forskningsresultat".
Man pekade på att det kan handla om såväl patentfrågor som kommersialisering av forskningsresultat och från och med 2002, får också holdingbolagen möjlighet att förmedla uppdragsutbildning.
Sveriges förenade studentkårer Sfs har riktat kritik mot att använda holdingbolag som en form för samarbetet mellan näringsliv och utbildare.
"Vi ställer oss frågande till om fler holdingbolag är rätt väg att gå för att främja samverkan mellan högskolan och det omgivande samhället.
Bara för att en högskola innehar ett holdingbolag, innebär det inte att arbetet med samverksansuppgiften är tillfredsställande och att högskolan kan slå av på takten när det gäller det arbetet" sa Sks ordförande Peter Dahlgren i höstas när propositionen var aktuell i riksdagen.
Han betonade också att studenterna måste tillförsäkras ett inflytande i bolagen och att holdingbolagen inte startas med pengar som annars skulle kommit den ordinarie verksamheten vid högskolorna till nytta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!