Högskolan växer ­ här och på distans

Högskolans nya utbildningskatalog ger ett imponerande intryck­kursutbudet är ymnigt och det finns många nyheter.
Gunhild Beckman, rektor, och Katarina Palmgren, ordförande i studentkåren Rindi, har skrivit var sitt förord i kurskatalogen. Beckman påpekar bl a att högskolan växer och att en allt större del av utbildningsutbudet går att läsa som distansoberoende kurser.
Palmgren påtalar att Gotland och Visby har blivit mer levande tack vare högskolans ökande antal studenter.

Gotland2002-01-30 04:00
Gotland­Sveriges mildaste klimat, flest soltimmar och den regnfattigaste sommaren i kombination med ett fyrtiotal badvänliga stränder och en lång mild höst.
Så beskrivs studieorten i högskolans nya kurskatalog.
Det är ett imponerande utbud av kurser och program i den nya katalogen vilken vittnar om att högskolan under de senaste åren har växt ut ordentligt.
<span class=MR>Sommarkurser</span>
Gunhild Beckman påpekar i sitt förord att allt fler studenter har efterfrågat möjligheten att studera även under sommaren och att högskolan därför erbjuder en särskild sommartermin där man kan läsa fem och tiopoängskurser vilka senare kan bli komplement till den studerandes ordinarie utbildning eller bara vara en möjlighet att vidga vyerna.
Hon skriver också att högskolan expanderar. Det byggs nya lokaler och nya kurser och program planeras. Hon nämner det senaste lokaltillskottet, Almedalsbiblioteket.
Katarina Palmgren konstaterar bl a att det är tack vare uppbyggnaden av högskolan som ön har blivit mer levande. Många butiker och restauranger som förut stängde igen under vinterhalvåret har numera öppet året runt.
Under den tid som högskolan funnits har det även öppnats kaféer i Visby där studenter kan träffas. Palmgren skriver att kulturlivet på Gotland är rikt men vill man trots det ha mer liv och rörelse är det bara fyrtio minuters färd till huvudstaden.
<span class=MR>Nyheter</span>
Bland nyheterna i årets utbildningskatalog finns Kommunikations- och kvalitetsteknik, 120 p, vilket är en teknikutbildning på tre år med tre valbara inriktningar­datakommunikation, mobil kommunikation och kvalitetsteknik.
De två första åren av utbildningen är i stort sett gemensamma men under det tredje året ges en möjlighet till specialisering mot ett framtida yrkesområde. Antal platser på den här utbildningen är 40.
Nätburet kandidatprogram­ inriktning humaniora/samhällsvetenskap, 120p, är också en av nyheterna. Kursen är på distans vilket innebär att kursdeltagaren enbart med sin dator som kommunikationsmedel och utan någon fysisk närvaro på högskolan kan läsa in en kandidatexamen i ett urval av ämnen.
De kurser som på det här sättet erbjuds via nätet finns angivna under en speciell rubrik i utbildningsprogrammet­"Nätburna kurser inom Gotland Virtual University". Antal utbildningsplatser är 40.
<span class=MR>Samarbete med Örebro</span>
En annan nyhet för året är socionomprogrammet, 140p. Utbildningen bygger på socialt arbete och dess praktik samt på kunskaper inom andra ämnen med relevans för utbildningen.
Det här är även en förberedelse för forskarutbildning i socialt arbete.
Socionomprogrammet ges i samarbete mellan högskolan på Gotland och Örebro universitet men är förlagt till högskolan på Gotland.
Programmet omfattar sju terminer och antalet platser är 30.
Ekologiprogrammet, 120/160p, är också en nyhet. Kursdeltagaren tränger här på djupet i biologiämnet men studerar även andra ämnen som är viktiga för att förstå ekologiska samband och processer.
Under utbildningens senare del inriktar man sig på aktuella natur- och miljövårdsfrågor samt på hur länderna runt Östersjön förvaltar sina kustzoners naturresurser.
<span class=MR>Vad händer i Europa?</span>
En annan nyhet är Europaprogrammet, 120/160p. Det är en fyra-årig utbildning som bygger på tvärvetenskapligt samarbete mellan humanister och samhällsvetare. Utbildningen leder fram till en magisterexamen med historia som huvudämne.
Fokus ligger på det nya Europa efter järnridåns fall och de stora förväntningar som har fötts i de gamla öststaterna. Under det att spänningarna mellan öst och väst avtar får gamla konflikter nytt liv. Ett nytt hot har tillkommit i form av en internationell hänsynslös terrorism. Frågan är hur man ska kunna överbrygga gamla motsättningar. Till den här utbildningen kan högskolan ta in 60 sökande.
Ytterligare en nyhet är programmet Spelutveckling och Interaktiva Medier, 120p, som bygger på tvärvetenskapligt tänkande där kompetens inom teknik ska förenas med konst och media.
Det handlar om spelbaserade program som i framtiden kommer att användas i många sammanhang, inte bara när det gäller underhållning utan även inom arbete och utbildning.
Det här var några av nyheterna i årets utbildningskatalog men där finns många fler.
<span class=MR>Flest kvinnliga studenter</span>
Könsfördelningen vid högskolan på Gotland under 2001 bland de 1295 registrerade helårsstudenterna var 63 procent kvinnor och 37 procent män.
Under år 2000 tittade man närmare på åldersfördelningen vid skolan och det visade sig då att 46 procent av studenterna var under 25 år, 40 procent var 25-39 år och 14 procent var över 39 år.
Högskolan etablerades som egen högskola den 1 juli 1998 och har utbildning året runt med tre terminer: vår, höst och sommar. Vid skolan finns 14 utbildningsprogram, 64 fristående kurser varav 30 är på distans. 27 kurser under sommarterminen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om