Högskolestudenter profilerade vintermarknaden i Jokkmokk

I fyra månader befann sig en trio gotländska högskolestudenter i Jokkmokk. Uppdraget: Att utveckla och profilera vintermarknaden där inför nästa års 400-årsjubileum. Bland annat medverkade de när tio turistkåtor etablerades på isen på en närbelägen sjö. Mycket av arbetet gjordes inom ramen för det samiska nätverksföretaget Dálvvadis Sijdda.

Gotland2004-05-27 04:00
På onsdagen redovisade trion (Elin Herlitz, Jonny Isaksson, Adam Hilario) sitt projektarbete bland annat i form av en film. Det påpekades att ljud- och bildkvaliteten ibland påverkats av rådande klimat, under minus 30 sjönk temperaturen emellanåt.
Jokkmokksarbetet ingår i projektet Pickadoll vid Högskolans utbildning Produktion för konst- och nya mediescener och blev möjligt via ett samarbete med Jokkmokks kommun.
Kontaktman på plats var Manne von Ahn-Öberg som dels var dåvarande marknadsgeneral dels gästlärare i konstnärlig gestaltning vid Högskolan. Trion skulle fungera som produktionsassistenter till honom. Och de sattes i arbete direkt.
­ 7 november kom vi dit. Efter två minuter fick vi i uppgift att åka ut till en kåta och fotografera samer vi senare skulle jobba med, berättade Elin Herlitz.
Deras arbete resulterade i flera olika delar, bland annat broschyrer till en skidanläggning i Kåbdalis.
­ Broschyrerna gjorde vi på helgerna, när vi inte höll på med marknaden, säger Adam Hilario.
Men huvuduppgifterna blev att arbeta med etableringen av upplevelseboendet Goahtiby, kåtor uppställda på isen och avsedda för turistövernattning samt med firandet av en samisk nationaldag i ishallen Norrskenet. Under marknadsdagarna, i år var de 5-8 februari, är bristen på övernattningsmöjligheter akut då marknaden drar ca 40 000 besökare. Exempelvis ställdes ett helt tågsätt med åtta vagnar upp för att öka boendemöjligheterna.
­ Det stora för oss var upplevelseboendet. Det handlade om allt, planering, få in pengar, marknadsföring etc, menar Jonny Isaksson.
­ Meningen var att det skulle spetsa till marknaden men också vara en satsning på sikt. Vi fick till slut till tio kåtor, konstaterar Elin Herlitz. Samarbete etablerades också med Pite havsbad där inbjudet bransch- och mediefolk inledningsvis inhystes.
Ett projekt som man genomförde tillsammans med samer från olika byar runt om i form av det samiska nätverksföretaget Dálvvadis (vinterboplats) Sijdda.
Det blev också som planerat rejäla festligheter i ishallen.
Två kvällar med vardera 800 deltagare och där den ena ägnades samernas nationaldagsfirande.
Nästa år firar vintermarknaden 400-årsjubileum.
Jokkmokksgäng. Högskolestudenterna Jonny Isaksson, Adam Hilario och Elin Herlitz (längst t.h.) tillsammans med Jokkmokksborna Per-Oddvar Hansen, Helena Länta och Britta-Stina Sjaggo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om