Högstadiet halveras

Till hösten slås flera högstadieklasser i Romaskolan samman.-För tredje året i rad minskar elevantalet. Om fem år har vi ungefär hälften så många elever som i dag, säger rektor Nils-Göran Gottlander.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-02-13 04:00
Mindre barnkullar och konkurrens, både inom de kommunala skolorna och med friskolorna, är orsaker till att öns högstadium får allt färre elever. Även kommunikationerna påverkar var ungdomarna vill ha sin skolgång.
Enligt barn- och utbildningsförvaltningen kommer elevantalet totalt i öns årskurser sju, åtta och nio att ha minskat med ungefär en tredjedel om fem år.

Avhopp till friskolor
På Romaskolan är det nu tredje året i rad som eleverna blir färre. Då fanns 330 högstadieelever, nu är de 265. Bara förra sommaren noterades 15 avhopp till friskolor.
Romaskolan håller som bäst på att organisera sig inför höstterminen. Fem lärartjänster ska bort. Det tänker man lösa genom att inte tillsätta vakanta tjänster som nu har vikarier. Men det kan också bli aktuellt med omplacering av personal.
För eleverna blir konsekvenserna också att klasser slås samman. Till hösten blir det tre klasser i varje årskurs istället för som nu fyra. Varje klass får omkring 25 elever, vilket uppges vara en vanlig storlek.
-När skolverket inspekterade öns skolor sa man att det är ovanligt lärartätt här, enligt Nils-Göran Gottlander.

Informationsmöten
I dagarna hålls informationsmöten med eleverna och deras föräldrar. Rektorn betonar vikten av att alla parter är med i processen, och man försöker ta hänsyn till såväl elevers som personalens önskemål.
-Vi har gjort liknande förändringar tidigare, och det har gått bra, menar Nils-Göran Gottlander.
Men det är bara början. Romaskolan kommer enligt beräkningarna att minska med omkring 25 elever per år under de kommande fem åren. Det innebär ett närmast halverat högstadium till år 2013. Hur många tjänster som berörs är oklart.
Enligt kommunens egna siffror kan det handla om hundratalet tjänster inom skola och barnomsorg där personalen inom de närmaste åren ska erbjudas en annan arbetsplats eller "köpas ut".
När fler skolorna får färre än 190 elever blir det också fler som ska dela på det regionala stödet, vilket ska säkerställa att det finns skolor i regionen.

Minskar "kostymen"
Andra högstadieskolor håller också på att sy om sina för stora "kostymer". Exempelvis Högbyskolan i Hemse har nu 329 högstadieelever men räknar med 40 färre nästa år, vilket innebär att fyra eller fem tjänster berörs.
-Idag har vi 18 klasser men till läsåret 2010-2011 blir det 12, en tredjedel försvinner, säger biträdande rektor Päivi Oliv.
Enligt Solklintskolan i Slites beräkningar utifrån befolkningsunderlaget i upptagningsområdet så är minskningen inte lika stor på sikt. Men två tjänster ska bantas bort nu.
-Och vi vet att många elever från till exempel Stenkyrka i själva verket väljer skolor i Visby, även om de hör hit, uppger rektor Andreas Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!