Inför och under julen har Frälsningsarmén på Gotland en lång tradition av att hjälpa människor som har det svårt ekonomiskt.
Frälsningsarmén delar bland annat ut bidrag och julklappar till flera hundra hushåll inför julen. Enligt Fanny Ljungholm, som nyligen tog över som verksamhetsledare på Krukmakarens hus i Visby, är söktrycket stort i år.
– Vi tror att behovet har ökat med tanke på corona. Samtidigt är det många som har det tuffare i de här speciella tiderna, även vi, och julfirandet är beroende av stöd utifrån för att kunna genomföras.
För personalstyrkan innebär detta att man redan är i full gång med förberedelserna.
Snart, i december månad, ger sig församlingsmedlemmar och volontärer ut med julgrytan för att samla in pengar. Och precis som under tidigare år finns det möjlighet för gotlänningen att skänka julklappar som förmedlas ut till behövande familjer med barn.
– Vi vet att gotlänningarna är fantastiska när det gäller att bidra och skänka gåvor, och hoppas att man tänker på vår julinsamling även detta år, säger Fanny Ljungholm.
Hon flyttade till Gotland förra sommaren, tillsammans med sin man och tre små barn. Innan det drev hon och maken, Kalle Ljungholm, Frälsningsarméns arbete på Kungsholmen under fem års tid. Där arbetade hon främst med att bygga upp ett traffickingcenter som tog emot potentiella offer för människohandel.
Upplevelsen av Gotland är att det finns ett unikt engagemang här, framför allt när det gäller Frälsningsarméns arbete kring jul.
– Dels finns det väldigt fint samarbete med bland annat Visby centrum och restaurangerna, dels beror det på att gotlänningarna historiskt sett varit mycket generösa.
Utöver julinsamlingen hålls varje år det traditionsenliga firandet på julafton. Det brukar vanligtvis innebära att ungefär 130 personer kommer på julbord till Krukmakarens hus, där samfundet har vanligtvis har vandrarhem, samlingsrum för rehabiliteringsarbete och kafé.
Exakt hur det blir i år är ännu i ett tidigt planeringsskede. Själva julfirandet blir annorlunda i år, det kommer till exempel att hållas utomhus. Men det är en tradition som är viktigare än någonsin för Frälsningsarmén att hålla kvar vid:
– Vårt fokus är att bemöta människor med hopp och frid, välsignelse, gemenskap och kärlek – och det är extra stort kring jul, säger Fanny Ljungholm.