Högt tryck: Ensamma behöver en röst i jul

Många känner sig extra ensamma den här julen. Men hjälp finns, både på telefon och chatt, där vänliga röster gör vad de kan för att lindra.

Jourhavande präst Bimbi Ollberg kommer att finnas i telefon under julhelgen för dem som behöver en röst akut att prata med.

Jourhavande präst Bimbi Ollberg kommer att finnas i telefon under julhelgen för dem som behöver en röst akut att prata med.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-12-25 13:12

För många blir julhelgen annorlunda och fler är i år ofrivilligt ensamma än annars. Under pandemin har Svenska kyrkan märkt av ett kraftigt ökat tryck på telefontjänsten jourhavande präst som nås via larmnumret 112.

– Det här är första året vi når över 100 000 samtal, som passerades under helgen, säger stiftsadjunkt Bimbi Ollberg, jourhavande präst sedan åtta år och samordnare för Visby stift.

För att möta det ökade behovet bemannas jourhavande präst för första gången i år även dagtid, med präster redo att svara i telefon från klockan 17.00 den 22 december till klockan 06.00 den 27 december. Jouren bemannas även den 30 december från klockan 17.00 till den 2 januari klockan 06.00.

– Jag kommer att finnas framför allt nattetid under julafton och juldagen, säger Bimbi Ollberg och berättar att såväl präst som inringare är anonym, där inringaren kan hamna hos en präst var som helst i landet.

En tredjedel av de som ringer upplever oro eller ångest över sin ensamhet, lika många lider av långvarig ångest och en tredjedel mår så dåligt att de funderar över att avsluta sitt liv.

– Det är de tuffa samtalen. Vi kan inte agera, men ibland skulle man vilja sätta sig i bilen och åka. Men vi vet inte vart och det enda vi kan göra är att försöka övertyga dem om att söka hjälp, säger Bimbi Ollberg.

På julafton kommer Helagotland.se att ha en live-chatt, klockan 09.30 till 16:30, där den som vill kan höra av sig. 

– Dels kommer vi att bjuda på en del julklappar, minnesvärda saker från året som gått, quiz, och kanske bjuder jag också på receptet på min gubbröra, säger journalisten Nils Stahle som är värd för chatten.

Han uppmanar den som vill att höra av sig, med hälsningar, frågor eller andra inspel.

– Det känns fint. Jag kommer själv att sitta här ensam och jag blir glad för sällskap, säger Nils Stahle.

Ett annat initiativ som är nytt för i år är ett nätverk där Röda Korset, Svenska kyrkan, Graip och Slite intresseförening erbjuder 15 personliga "pratkvarnar" att ringa, framförallt för boende på norra Gotland.

– Det är klart vi alla är ensamma, det är meningen att vi ska vara ensamma för att få stopp på smittan. Men det är så hopplöst med pandemin när det inte finns något att göra, inga julmarknader och ingen dans runt granen, säger Susanne Thulin, ordförande för Slite-Boge Röda Kors-krets, som kom på idén.

För de yngre finns Bris hjälptelefon, och där har trycket varit högt under hela pandemin.

– Vi har öppet varje dag, även under julafton, och vi räknar med fortsatt högt tryck, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

Familjekonflikter, ångest och nedstämdhet är vanliga orsaker när barn som hamnat i kläm ringer.

– Det är jobbigt att finnas i en familj med konflikter. Socialt isolerade vuxna med stor ekonomisk stress och oro är riskfaktorer, dels för att det ska bli bråk men också för att vissa barn ska bli utsatta för våld, säger hon.

Svenska kyrkan har också en chatt, fem kvällar i veckan mellan klockan 20.00 och 24.00, där jourhavande präster skriver med mestadels unga.

Den som upplever svår ensamhet i jul, eller har någon som är ensam i sin omgivning, uppmanar Bimbi Ollberg att våga höra av sig via telefon eller sms.

– Det finns människor runt omkring dig, även om du kanske inte ser dem. Ta kontakt, det kostar så lite och ger så mycket. Även om vi inte kan besöka varandra kan vi visa vår närvaro genom att höra av oss.

Psykisk hälsa – corona

Oro, rädsla eller nedstämdhet kan vara en naturlig reaktion i ett läge med coronavirus runt om i världen och på Gotland.

Om du eller någon i din omgivning känner oro så hjälper det ofta att prata med varandra.

Det är viktigt att göra det man brukar, ta promenader, äta regelbundet och försöka sova som vanligt. 

Sociala kontakter mår vi bra av. Om man inte kan träffas fysiskt så värmer ett telefonsamtal.

Håller nedstämdheten i sig finns kontakter man kan ta och vård att söka.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!