Högt tryck på återvinningen när folkmängden dubbleras

Det höga antalet sommargotlänningar och turister bidrar till ett ökat tryck på öns återvinningscentraler. I Klintehamn uppskattar Kjell Johansson att det är tre till fyra gånger så många besökande bilar som under lågsäsong.

Marie är ofta uppe och klättrar i avfallskärlen. Ofta hamnar saker på fel plats, något som skapar mycket jobb för de anställda.

Marie är ofta uppe och klättrar i avfallskärlen. Ofta hamnar saker på fel plats, något som skapar mycket jobb för de anställda.

Foto: Joakim Nyberg

Gotland2021-07-19 07:03

De senaste veckorna uppskattar Destination Gotland att besökarantalet på ön överstigit antalet bofasta invånare med ungefär 10 000 personer. Ökningen av människor har inte gått obemärkt förbi på återvinningscentralerna, framför allt utanför Visby.

I Klintehamn brukar det under lågsäsong komma ungefär 100 besökare per dag, en siffra som de senaste veckorna varit tre- eller fyradubblad, uppskattar Kjell Johansson som har arbetat på återvinningscentralen i sju år. 

Trots att ett högre sommartryck inte är ovanligt berättar han att det är något extra i år.

– Vi är två som jobbar här. Det fungerar så länge allt rullar på. Men det gäller att allt klaffar för att det ska gå, säger han.

Per Jacobsson är chef för Fröjelstugan AB som driver återvinningscentralen i Klintehamn. Han säger att det är tömningarna det hänger på, och oftast är det även där det brister.

– Det är ett stort problem. Om folk bara kan bli av med sitt skräp så löser det sig. När det är fullt så blir det problem, säger han.

Även på återvinningscentralen i Slite har det ökade trycket märkts av. Tommy Thomsson berättar att lunchstängningen ofta används för att pressa ihop avfallet i kärlen för att göra ytterligare plats.

– Det är som det alltid är, vi vet ju att det blir så här, säger han.

– Det blir att man arbetar lite på lunchen ibland, men det är ju fort gjort, fortsätter Tommy som inte tycker att det är så farligt.

Även i Klintehamn är inställningen hos de anställda, Kjell och Marie, liknande. Det högre trycket är något man helt enkelt får hantera.

– När det är som värst brukar man känna att man vill gå hem, men det löser sig alltid, säger Kjell.

– Det är bara att jobba på, säger Marie med ett leende.

Tobias Vestergren, enhetschef för Region Gotlands avfallshantering, säger att alla återvinningscentraler som sköts av regionen har fått förstärkning under sommaren. Personalstyrkan på resterande återvinningscentraler är upp till den entreprenad som sköter om den att säkra.

Per Jacobsson, ägare av Fröjelstugan AB, menar att den nuvarande upphandlingen inte gör det ekonomiskt genomförbart att anställa mer personal. I september är det dags för en ny upphandling och då hoppas Per Jacobsson kunna få större möjligheter att ge bättre förutsättningar för sin personal under sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!