Gotland först ut med taxiutbildning

Bristen på taxichaufförer är stor i hela landet – så också på Gotland. Men inom kort startar Arbetsförmedlingen på Gotland en arbetsmarknadsutbildning som ska förse branschen med totalt 24 nya taxiförare.

Det råder stor brist på taxiförare på Gotland. Idag saknas cirka 40 förare.

Det råder stor brist på taxiförare på Gotland. Idag saknas cirka 40 förare.

Foto: Emelie Stenqvist/Arkiv

Gotland2023-04-11 17:02

Svenska taxiförbundet har under en längre tid arbetat för att lyfta frågan kring förarbristen inom taxinäringen i Sverige. Arbetsförmedlingen på Gotland har hörsammat detta och arrangerar nu en arbetsmarknadsutbildning för taxi på Gotland.

– Jätteroligt. Det saknas förare i stort sett hela landet och vi har jobbat i olika samverkansgrupper och arbetat med Arbetsförmedlingen en längre tid för att få till arbetsmarknadsutbildningar för taxi, så det känns jättepositivt att Gotland blir först ut nu, säger Pierre Cederberg, medlemsansvarig på Svenska taxiförbundet.

Enligt Arbetsförmedlingen saknas det idag cirka 40 förare på Gotland. Den nya utbildningen kommer att erbjuda plats för sammanlagt 24 elever. Den första utbildningsomgången med plats för 12 elever startar nu i april på Gotland. I slutet av april upphandlas ytterligare 12 platser för en tilltänkt utbildningsstart i mitten av juni.

Enligt Roger Björkegren, arbetsförmedlare på Gotland, är rikttiden för en taxiförarutbildning åtta veckor. En färdtjänstförarutbildning är något längre, mellan tolv till fjorton veckor.

undefined
Roger Björkegren på Arbetsförmedlingen i Visby, berättar att söktrycket till de 24 utbildningsplatserna har varit högt.

Målsättningen efter den här punktinsatsen som ska mildra den mest akuta förarbristen är att hitta en mer varaktig lösning för en taxiutbildning på Gotland. För behovet finns.

– De två större taxiföretagen säger att man har ett behov av ungefär åtta förare per halvår. Det finns alltså ett behov av 16 nya taxiförare per år. Det beror på att de som kör börjar bli äldre. Den goda arbetsmarknaden på Gotland gör också att finns en naturlig omsättning där man går vidare och provar annat, säger Roger Björkegren.

Hur har söktrycket till utbildningen sett ut?

– Det har varit ett riktigt bra tryck. Det trodde vi kanske inte från början för vi har en fantastisk arbetsmarknad på Gotland där fler kommer ut i arbete, långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten minskar. Vi är just nu nere på 4,5 procents arbetslöshet på Gotland. Trots det hittade vi 140 personer som var kvar som arbetssökande och ville gå den här utbildningen, säger Roger Björkegren och fortsätter:

– Det är ganska häftigt och betyder att det var en ganska stor andel av de som är inskrivna som vill göra det här. Det är inte alltid vi får den responsen på rekryterings- eller arbetsmarknadsutbildningar här på ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!