Högt tryck på p-platser väntar under högsäsong

Hårt besökstryck på Gotland förväntas i sommar, liksom tidigare somrar. Men var ska alla bilar parkeras? Så här går tankarna kring den på många håll kaotiska p-situationen.

Sommartid är det inte sällan kaotiskt i Visby och svårt att hitta p-platser. Även på vissa platser på landsbygden är trycket hårt.

Sommartid är det inte sällan kaotiskt i Visby och svårt att hitta p-platser. Även på vissa platser på landsbygden är trycket hårt.

Foto: Fredrik Sandberg

Gotland2022-06-04 07:10

Nej, det är verkligen inte över hela ön det är bekymmersamt att ställa bilen under sommaren. Men det finns specifika platser – Fårö och Ekstakusten som exempel – där det inte sällan blir krångel under högsäsongen.

Så hur arbetas det med p-frågan inom Region Gotland, Länsstyrelsen och besöksnäringen?

Karin Winsnes är besöksnäringsstrateg inom Region Gotland:

– Vi arbetar brett i samverkan med länsstyrelse, besöksnäring och polis för att allmänt stärka mottagandet av besökare och där ingår p-frågan.

Som grund finns den parkeringsstrategi som togs i fullmäktige 2018. Där noteras att det är av vikt att det verkligen finns lediga p-platser över hela ön. Enklaste sättet att säkerställa det är en avgiftsnivå som gör omsättningen på parkeringen tillräckligt stor.

I samband med workshops har en stor gratis parkering med shuttlebus in till centrum kommit upp som önskemål. En god idé som dock sannolikt kräver höjda avgifter i centrala Visby för att vara lockande.

”Den bör i så fall ligga väl synlig från de stora trafiklederna och dessutom kunna få ett alternativt användningsområde under lågsäsong”, skrivs i parkeringsstrategin under punkten ”säsongsvariationer”.

Den tanken är också Magnus Olsson, verksamhetsledare i Visby Centrum, inne på.

– Men då krävs att det är smidigt att ta sig därifrån och tillbaka. Men jag tycker att vi tillsammans med teknikförvaltningen lyckats bättre att underlätta situationen de senaste åren genom att tidigarelägga öppnandet och utöka antalet sommarparkeringar i Visby.

Teknikförvaltningen, ja. Och inte minst tekniska nämnden där Karl-Johan Boberg (C) är ordförande. Han efterfrågar en positiv och pragmatisk inställning till specifika lösningar beroende på var problemen finns:

– Går det att hitta överenskommelser med föreningar, näringsidkare eller enskilda bör det bejakas. Tillståndsmyndigheter bör ha de positiva tillståndsglasögonen på sig. Är det stört omöjligt att ge tillstånd bör en alternativ lösning föreslås.

Dessutom, menar han, visar den rådande situationen på vikten av att utveckla kollektivtrafiken.

Frida Ganshed, vd i Gotlands förenade besöksnäring:

– Om vi är krassa handlar det om fyra högsommarveckor som problematiken finns. Om vi bygger ut parkeringsplatser, vad ska vi då göra med dem under resterande 48 veckor, frågar även hon sig.

Det man från GFB kan göra är, menar hon, är att skapa uppmärksamhet för fler platser på ön liksom att verka för fler besökare under vår och höst.

Under försommaren har Holmudden på Fårö varit i fokus, sedan en näringsidkare nekats strandskyddsdispens för sin serveringsvagn och därmed avser att hålla parkeringsytan stängd.

Anna-Lena Fritz på Länsstyrelsen poängterar att här har tillstånd för parkeringsplats givits.

Vid Blå lagunen i Fleringe har det ofta varit kaotisk, Länsstyrelsen ser över möjligheten att införa lokala trafikföreskrifter, optimera befintliga p-platser och på längre sikt se hur ombyggnationer kan integreras i arbetet med att bilda en nationalpark i området. 

Rent allmänt håller man på Länsstyrelsen sedan några år koll på besöksgraden på platser som Närsholmen, Langhammars och Högklint.

– Men hur man ska lösa själva p-frågan, det är svårt. Samtidigt är det ju så att där det verkligen ordnats p-platser används de inte i alla fall. Som vid Ekstakusten där det är vanligt med terrängkörning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!