Stenhårt tryck på solcellsbranschen

Nya regler ska göra det billigare att investera i solceller. Men det är fortsatt knöligt för branschen att möta efterfrågan.

PJ Fröjelid på Elians Gotland tror inte att höjningen av skattereduktionen får någon större betydelse. Han säger att solceller redan är så lönsamt.

PJ Fröjelid på Elians Gotland tror inte att höjningen av skattereduktionen får någon större betydelse. Han säger att solceller redan är så lönsamt.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-12-28 06:02

I skuggan av elkrisen har allt fler gotlänningar fått upp ögonen för att montera solceller på taken. Och regeringen höjer nu skattereduktionen från 15 till 20 procent. 

– Det är fortsatt ett högt tryck men det har minskat från de extrema nivåerna som var tidigt i höstas. Folk har förstått att det är lite väntetider men det är fortfarande en väldigt stor efterfrågan, säger PJ Fröjelid, vd för Elians på Gotland.

Trots att markanden lugnat ner sig en aning går efterfrågan inte att möta.

– Det går inte i dagsläget eftersom det inte finns material. Vi kan inte få fram tillräckligt med växelriktare och fästmaterial och det är den huvudsakliga problematiken just nu. Även personal är en fråga men vi kan ju inte montera något som inte tillverkats än.

De nya procentsatserna för skattereduktionen börjar gälla från årsskiftet men i solscellsbranschen tycker man att Skatteverket gör det onödigt besvärligt.

– Det är svårt när man inte vet förutsättningarna även om det är ok när det som i det här fallet går åt rätt håll. Men det borde ha funnits lite övergångsregler. Om vi till exempel levererar material till en kund kan vi inte förskottsbetala från ett år till ett annat. De har ställt till det med att allt måste ligga på samma skatteår. Men branschorganisationen Svensk Solenergi trycker nu på Skatteverket för att den typen av förändring ska komma till så vi inte blir så känsliga för förändring.

Skattereduktionen, det så kallade gröna avdraget, har funnits sedan 2021 och ges för investeringar i grön teknik i hemmet, till exempel solceller eller laddboxar till elbilen. Avdraget fungerar ungefär som ROT-avdraget och du behöver själv inte söka det utan installatören sköter kontakten med Skatteverket. Men PJ Fröjelid tror inte att höjningen kommer påverka efterfrågan mer än på marginalen.

– Det kommer inte bli någon jättestor skillnad. Möjligen har fler kunder velat vänta tills efter årsskiftet. Men nu är vi ju nästan där och det är redan så lönsamt att de 20 procenten inte spelar så stor roll.

Vad ska folk tänka på?

– Att ha lite is i magen. Det kommer att lossna nu framåt våren, det ser vi tydligt i prognoserna. Så får vi bara vi och leverantörerna lite tid på oss så kommer vi att kunna möta efterfrågan på ett betydligt bättre sätt än idag. Men det är viktigt att tänka på att det är en långsiktig investering på 25-30 år så det är bara att ta det lugnt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!