Högtidsstund för Anna när Erika anländer med pannkakor
Vårdtagarna inom hemtjänstdistriktet, där de yngsta är under 60 år och de äldsta är ett par stycken som skall fylla 100 år i år, har mycket skiftade behov. Det kan vara allt från att titta in och se att allt är som det ska, eller ta en koll per telefon, till att serva med hjälp från morgon till kväll.GA följde med vårdbiträdet Erika Smitterberg på besök hos Anna Viksten, 99 år, som bor i en av de 30 servicelägenheterna på Kråkan, mitt i centrala Hemse.
Erika Smitterberg värmer dagens lunch i micron och serverar sedan Anna Viksten, som låter sig väl smaka. Pannkakor hör tillsammans med lax till hennes favoritmat. Matvarorna inhandlas av Erika Smitterberg. (Annars är det sedan i höstas mat som distribueras från Samhall i Sala som gäller).
Ibland får jag åka med och handla. Men det är sällan tid för det, säger Anna Viksten och tillägger att det händer att man går ut och drar henne en sväng i rullstolen. Nu längtar hon efter solen och att kunna sitta på uteplatsen.
<span class=MR>Servicelägenhet på Kråkan</span>
Anna Viksten fyllde i förra månaden 99 år. Hon är född i Rone och har tidigare bott i ett stort hus i Ronehamn. Nu är det en servicelägenhet på Kråkan på 1,5 rum och kök och med egen uteplats som gäller.
Vi har ingen nöd här. Det är en fin lägenhet. Maten är bra. Men efterrätter är svårt... Man får det så sällan! säger Anna Viksten och skrattar gott. Humorn är det inget fel på.
Att se på teve är inget som lockar henne längre. Det saknas långfilmer. Däremot lyssnar hon på taltidningen från GA varje dag. Allehanda har hon alltid tyckt om.
Sedan har vi bingo på torsdageftermiddagarna. Det är enda nöjet vi har. Vi kan vara 15-16 stycken. Jag brukar vinna alla gånger, säger Anna Viksten.
<span class=MR>Behoven skiftar</span>
Behovet av omsorg för de omkring 175-200 boende med hemtjänst i Hemse, Havdhem och Stånga, varierar kraftigt. Från dem som bara behöver tillsyn en gång om dagen eller ett telefonsamtal för att höra hur de mår, till dem som behöver hjälp med nästan allting.
Vårdtagarna kan behöva hjälp med tvättning, duschning och påklädning samt frukost på morgonen. Lunch och middag, städning, vedbärning och så hjälp att komma i säng på kvällen. Det som har plockats bort är fönsterputs, bakning och matlagning. Det sistnämnda förekommer dock, då i rehabiliterande syfte.
Maten kommer ju sedan i höstas från Samhall i Sala. En av de två verksamhetscheferna, Hanna Hällegard, tycker att det går bra. Men bland de gamla är meningarna delade.
Det är inte lika tidspressat, som när vi körde med varm mat. Nu finns en valfrihet. Men det är blandat vad de gamla tycker. Jag trodde det skulle bli mer negativa reaktioner. Det man är emot är att maten tas från fastlandet, att den inte lagas på Gotland, säger Hanna Hällegard.
Borta är som bekant också snöskottning. Det fanns en oro över hur det skulle gå när kommunen drog på snöskottning som ett bistånd.
Men det har varit tyst. Det är väl så att en bit ut på landet så hjälper man varandra, säger assistenten Helena Olsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!