Coronapandemin slår hårt mot det gotländska näringslivet. Men det finns de som klarat sig hyfsat bra, och i vissa fall faktiskt har ökat sin omsättning. Dit hör handelsträdgårdar och plantskolor, eftersom många tillbringar mycket mer tid i hemmen.
– Som det ser ut hittills ökar vi 15 till 20 procent mot i fjol, säger Berndt Röcklinger på familjeföretaget Röcklingers handelsträdgård i Lärbro och berättar om oron han hade inför säsongen.
Krukor, sticklingar och perenner var redan beställda sedan tidigt i höstas när coronalarmet kom. Men larmet fick en oväntad effekt på norra Gotland, som har många sommargotlänningar.
– Det märks, för folk som är delårsboende på Gotland packade och stack hit snabbt. Och just nu kan de inte åka tillbaka, säger Berndt Röcklinger.
Till sommarhuset i Bläse skulle K-A Sundin och hans fru egentligen bara ha åkt ner en kortare sväng för fem veckor sedan. Men då kom restriktionerna, som nästan blev ett reseförbud.
– Vi är fast och kommer inte härifrån, så nu ska det planteras, snickras och donas, säger K-A Sundin med bilen proppfylld av säckar med jord och ett stort valnötsträd att gräva ner på tomten – exotiskt för en norrlänning deltidsboende på Gotland.
Till sitt deltidsboende, en gård i Gothem, kom Mona och Åke Marmsjö redan i februari. Medan de väntar på att sparrisen ska komma upp ska sättpotatisen i jorden för att förhoppningsvis bli klar till midsommar.
– Du ska ha en jordtemperatur på minst åtta grader, säger Berndt Röcklinger medan Mona väljer potatissorter ur lådor.
Påskhelgen firade Mona och Åke själva, och i ensamhet fortsätter våren.
– Inga barn och barnbarn kommer ner, vi är ensamma och har gott om tid att sätta potatis och blommor, säger hon.
Att odla potatis, tomater och allt som går att äta är en trend som Berndt Röcklinger märker tydligt i coronatider.
– Jag tog hem dubbelt så mycket, men bärbuskarna sålde slut allihop. Jag fick beställa hem både röda, vita och svarta vinbär, säger han.
En annan stark trend som fortsätter att hålla i sig är odlandet i pallkrage.
– Många sår igen sina trädgårdsland, om man fyller pallkragarna med bra jord är de ett bra alternativ och de är inte lika torkkänsliga som odlingar i kruka, säger Berndt Röcklinger.
Att det är många som passar på att njuta i trädgårdar och dra igång nya planteringar märker också Alex Holsner på Växthuset Linds i Visby.
– Nu finns det tid att genomföra projekten. Det positiva är att folk är mer hemma och jag ser med tillförsikt fram emot sommaren. När många semestrar inom landet tror jag att det kan bli bra för hela Gotland, säger han.
I När öppnade Jonas Växthus sin säsong den 13 mars, mitt i coronalarmet.
– Efter en månad har jag hittills sålt dubbelt så mycket som jag brukar. Jag har sålt slut mina egna penséer, de skulle ha räckt in i maj, säger han och menar att anstormningen ändå är tudelad.
Som affärsman vill han sälja, men samtidigt inte själv bli smittad.
– Vi har skyltar om att hålla avstånd, vi använder handskar och handsprit och skyddar oss så mycket vi kan, säger Jonas Enderberg och hoppas att eventuella virus snabbt faller till marken i det varma och fuktiga växthusklimatet.
Att planera verksamheten framåt är svårt, men Jonas Enderberg hoppas att försäljningen håller i sig – även om han sörjer och tänker på kollegor i branscher som just nu tvingas kämpa hårt.
– Det känns orättvist, säger han.