Högtryck på lasarettet

Det råder bråda dagar på Visby lasarett just nu. Avdelningarna är fullbelagda och patienttrycket stort.- Just nu har vi större efterfrågan än vi har tillgång, konstaterar Carina Karlsson, sjuksköterska på kirurgavdelningen.

Hektiskt. Det var mycket att gå igenom vid skiftbytet på Visby lasaretts akutmottagning vid fyratiden i går eftermiddag. Dittills hade 52 patienter inkommit, en betydligt högre siffra än normalt. "Just nu har vi en väldig topp, och det blir rörigt när det är så många patienter", resonerar sjuksköterskan Jeanette Hellström (längst till vänster).

Hektiskt. Det var mycket att gå igenom vid skiftbytet på Visby lasaretts akutmottagning vid fyratiden i går eftermiddag. Dittills hade 52 patienter inkommit, en betydligt högre siffra än normalt. "Just nu har vi en väldig topp, och det blir rörigt när det är så många patienter", resonerar sjuksköterskan Jeanette Hellström (längst till vänster).

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-11-13 04:00
Patienttrycket på Visby lasarett är just nu mycket stort. Vårdplatserna är fulla på så gott som alla avdelningar och man har fått öppna lokaler som i normala fall står tomma för att få plats till alla som behöver vård. Även på personalsidan råder det brist när trycket är så stort som nu.
Kirurgavdelningen och ortopedavdelningen är de avdelningar som mest märker av trycket.
- Men vi har också flest antal extra rum, så alla patienter här är egentligen inte våra, förklarar Carina Karlsson.
Hennes kollega på kirurgen, sjuksköterskan Anette Johansson, vittnar om att det också är ont om extrapersonal och att risken för övertid för de anställda är överhängande i nuläget.
- Normalt har vi på den här avdelningen 20 platser på vardagar och 15 på helger. Nu har vi 25 patienter, säger hon.
- Och ortopeden en trappa upp har också möjlighet att ta emot 25 patienter nu, mot normala 17, säger Carina Karlsson.

Märks mest
Även om det är på kirurgavdelningen som överbeläggningen är störst, är det på akutmottagningen en trappa ner som det ökade patienttrycket märks av som mest.
- Det är svårare att komma in på vårdcentralerna, där man fått färre akuttider. Och då kommer många hit i stället, säger undersköterskan Karin Lindby Tägt.
När GT besökte lasarettet i går, hade man på akutmottagningen haft fullt upp hela dagen. 52 inkomna patienter hade man tagit emot fram till strax före 16, räknat från klockan 21 på onsdagskvällen.

Oroliga för influensa
- Normalt har vi kanske 50-talet patienter vid nio på kvällen, men inte så här tidigt, säger Ulrica Kennegård, sjuksköterska.
En del av dem som själva tar sig till lasarettets akutmottagning gör det för att de är oroliga att de har fått svininfluensan. Men långt ifrån alla har drabbats av den nya influensan.
- Maj och november är ofta de tyngsta månaderna. Men det går alltid i vågor, säger Karin Lindby Tägt.
Det faktum att hälso- och sjukvårdsnämnden för en tid sedan skar ner på såväl personal som vårdplatser märks, vittnar personalen om både på kirurgavdelningen och på akutmottagningen.
- Det som märks mest är att vi har färre vårdplatser nu än vad vi haft tidigare, säger Ulrica Kennegård.
- Och när inte vi kan slussa patienterna vidare härifrån blir det en propp här på akuten. Det är ju synd om patienterna också, resonerar Jeanette Hellström, också hon sjuksköterska på akutmottagningen.
- Men de som behöver akut vård får ju det, även om väntetiderna ibland blir lite längre för dem som inte har lika akuta behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om