På Gotlands loppisar får man in mer och mer, och så här års är det fullt jobb med att sortera vad som ska säljas i butiken och vad som ska skickas till behövande i andra länder.
- Med tanke på hur mycket som kommer in kan man inte tro att det är kris, säger Gertrud Hermansson som jobbar ideellt på Kupan i Visby.
Kupan drivs av Röda korset med hjälp av frivillig arbetskraft, och när GA kommer dit är det sju kvinnor som ägnar sig åt att sortera kläder som kommit in under dygnet.
Kläderna hamnar i olika högar, en del ska säljas i butiken och annat skickas till katastrofområden.
Fler och fler
- Det blir väldigt mycket som lämnas in nu under början av hösten, och vi försöker aktivt rekrytera fler ideella som kan hjälpa till, säger Elisabet Lind, Kupans föreståndare i Visby. Det har helt klart blivit allt fler som kommer in här och lämnar saker, och det är ju positivt. Men vi räcker nästan inte till i dagsläget.
Ulla Johansson är en av dem som står och sorterar vid ett stort bord inne på Kupan. Hon har gått i pension men jobbar ideellt här, tre dagar i veckan mellan 8 och 14.
- Man är rätt så trött när klockan är två, säger hon. Det blir lite tunga lyft, man får muskler och trötta ben.
Ulla Johansson berättar att modets växlingar styr sorteringen. Jeans som är trasiga på rätt sätt kan de sälja i butiken i Visby.
- Men vi skulle inte kunna skicka trasiga jeans till ett katastrofområde, det skulle inte fungera, skrattar hon.
Sämre sortering
Vera Svensson ägnar sig åt att sortera inkomna böcker. Det är förvånansvärt bra kvalitet på det som kommer in, tycker hon.
- Det är väldigt många böcker som är nästan nya. men en del måste vi slänga, gamla böcker som är fuktiga och luktar mögel. Sånt tycker jag att man borde ha slängt själv i stället för att lämna till oss.
Föreståndaren Elisabet Lind är glad för att allt fler får upp ögonen för att det går att skänka bort sina överblivna grejer. Men vissa saker man får in hör snarare hemma på återvinningen.
- Vi vill gärna att det som lämnas in ska vara helt, rent och användbart, och vi är glada om man sorterar lite hemma innan man kommer hit. Ibland får vi in sånt som skulle ha kastats på återvinningscentralen i stället, säger Elisabet Lind.
Katthemmets loppis
På Katthemmets loppmarknad har man också märkt att det är fler som lämnar in kläder och prylar.
Föreståndaren Birgitta Vintland sysselsätter ett tiotal personer på ideell basis och driver ett hem för herrelösa katter med hjälp av loppisverksamheten. Man tar emot det mesta, och säljer det mesta, sånär som på gammal elektronik och sådant som är smutsigt och trasigt.
- Många som skänker till oss är intresserade av verksamheten och tycker att vi gör något viktigt. Och vi får in mycket. Just nu är kontoret fullt med grejer, vi får kliva över dem. Det kommer in mer varje dag. Det är oerhört vad mycket folk verkar ha i förråden.
Katthemmets loppis har ökat sina inkomster stadigt sedan de startade år 2004, och i dag omsätter man omkring 70 000 kronor, pengar som oavkortat går till de herrelösa katterna. Mellan 100 och 150 av Katthemmets katter får nya hem varje år.
Bättre för alla
Men Birgitta Vintland tycker också att loppisverksamheten har ett värde i sig.
- Loppisen har framtiden för sig. Det är bättre för både miljön och plånboken att handla second hand.