På Arbetsförmedlingen känner man viss stolthet över att ha lyckats få 2 500 personer i arbete under året.
- 300 av dessa är personer med funktionshinder och detta ger oss en stor glädje när vi lyckas hjälpa dem till ett arbete, säger chefen för Arbetsförmedlingen på Gotland, Tina Erson.
Under året har företagen anmält 2 700 lediga jobb vilket anses som bra, men inte rekordbra.
2 700 är också antalet personer som man befarar kommer att vara arbetslösa eller placerade i någon åtgärd under nästa år. Enligt Tina Erson finns en växande "dold" arbetsmarknad på ön.
- Allt fler företag väljer att inte publicera sina lediga jobb på platsbanken. Man tar kontakt direkt med någon som man tror passar för ett jobb. Så i verkligheten finns fler lediga jobb än vad som visas i statistiken.
Arbetslösheten spås alltså öka med cirka 200 personer nästa år, vilket man från Arbetsföremedlingen betecknar som odramatiskt.
Kompetensbrist
Ett problem är bristen på sökande inom vissa kompetenser. Läkare är ett sådant exempel. Högre utbildning ger jobb lättare.
När prognosen för nästa år var klar och man kunde utvärdera 2011, var det en sak som slog Arbetsförmedlingens utredare Jim Enström:
- Trots att konjunkturerna pekar nedåt så är var tredje gotländsk företagare försiktigt optimistiska inför nästa år.
Möjligen kan den framtidstron få sig en törn längre fram eftersom undersökningen gjordes i oktober och det har hänt en hel del sedan dess i världsekonomin.
Sökt arbete i tolv år
Var tredje gotlänning som är arbetslös har varit utan jobb i mer än tre år.
- Den som har varit utan jobb längst tror jag har sökt arbete i tolv år, berättar Tina Erson.
Efterfrågan på byggarbetare har ökat sedan 2005. Det finns tecken på att marknaden vänder nedåt första halvåret 2012, sedan tar det fart igen.
Jim Enström noterar att byggföretagen ofta löser behoven av arbetskraft genom att man lånar folk av varandra.
Antalet offentliganställda ser ut att bli färre nästa år, en direkt följd av regionens nedskärningar. Av öns 27 000 sysselsatta får cirka 10 000 sin lön av offentliga medel.
Fler arbetsförmedlare
Arbetsförmedlingen räknar i dag 60 personer på lönelistan, om ett år kommer man att vara 70. Personalen ska bland annat försöka nå målet att 60 procent av alla som kommer till förmedlingen för första gången, ska få med sig ett konkret jobbtips.
Andra mål: Tiden man är arbetslös ska kortas, stödet till långtidsarbetslösa ska öka, insatserna för ungdomar ska intensifieras.
Arbetsförmedlingens prognos bygger på en undersökning som gjordes i oktober. 100 gotländska arbetsgivare besvarade frågorna.