Utan el, fjärrvärme och drivmedel står samhället stilla, hur sårbart samhället är beror helt på hur väl förberedda vi är. Det skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande där det framgår att Gotland är en av tio kommuner i landet som ingår i ett pilotprojekt för att höja sin energiberedskap.
– Det finns ett behov av att höja energiberedskapen i Sverige. Vi satsar därför på ett investeringsstöd som ska gå till Sveriges kommuner. I utformningen av programmet tar vi hjälp av ett tiotal pilotkommuner som har kommit långt i sitt arbete med energiberedskap, säger Frida Hagström, projektledare på Energimyndigheten.
Förutom Gotland är även Kalix, Lycksele, Surahammar, Enköping, Sollentuna, Mörbylånga, Karlshamn, Göteborgs stad och Växjö med i projektet.
Varje område får 2,5 miljoner kronor var i stöd för att genomföra åtgärder som ska minska sårbarheten i samhällsviktig verksamhet om det blir strömavbrott.
På Gotland kommer pengarna att användas till tre mobila elkraftverk som ska anslutas till vattenverk, för att säkra vattentillgången vid strömavbrott.
– Vi kommer att få mobila elverk som kan reservkraftförsörja och då kommer vi kunna bygga ut våra vattenverk. Man bygger om elsystemet så att man kan koppla till ett vattenverk, säger Lars-Göran Uddholm, räddningschef och beredskapschef på Gotland.
Arbetet med de dieseldrivna elverken planeras vara färdigt detta år men arbetet med att höja energiberedskapen fortsätter.
– I förlängningen kan det även handla om andra verksamheter, exempelvis äldreboenden där man gör så att man kan driva tillräckligt mycket utan att behöva flytta de boende, säger Lars-Göran Uddholm.
På vissa platser så som lasarettet finns fasta dieselgeneratorer men det kan även bli aktuellt med mobila elkraftverk på andra strategiska platser, så som exempelvis trygghetspunkter.
– Man kan köra dit mobila elkraftverk så att boende i området komma dit och ladda telefonerna eller värma barnmat, säger Lars-Göran Uddholm och fortsätter:
– Vi har hittat ett antal platser där regionen har verksamhet som vi ska se till att strömförsörja.
Eftersom elkraftverken går på diesel så gäller det även att se till att det finns diesel att tillgå.
– Det är en del av projektet. Detsamma gäller för regionens fordon som behöver tillgång till diesel, det är en viktig del i det här, säger Lars-Göran Uddholm.