Inflation, skenande elpriser, höjda räntor och ökade matpriser är ett reellt hot mot många gotlänningars privatekonomi. Men det finns ännu fler faktorer som gör de ekonomiska framtidsutsikterna dystra i det korta perspektivet.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kom nyligen med en ny prognos kring skatteunderlaget för kommunsektorn. Den visar på stora kostnadsökningar jämfört med den senaste prognosen i våras, något som kan bli svårt att täcka upp med skatteintäkterna.
I ekvationen finns även ett nytt pensionsavtal för kommunanställda, en kostnad för 2023 som SKR hade med redan i majprognos.
För Region Gotlands innebär det nya avtalet en ökad kostnad på 94 miljoner kronor, en utgiftspost som enligt Ulrika Jansson finns med i nästa års budget sedan tidigare.
– Det som kommit nu är att inflationen ökat ännu mer. Och det är dessa kostnader som vi håller på att räkna på.
Kan regionen tvingas höja kommunalskatten?
– Först måste vi veta hur mycket det blir i ökade kostnader. Det finns en viss marginal i budgeten. Om det krävs ändringar så är det i slutändan en politisk fråga. Vi kommer att vara klara med uträkningen i god tid innan budgetavstämningen i början av oktober.
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) vill avvakta med slutsatser:
– Vi behöver räkna på det. Men med tanke på konjunkturläget och ökade kostnader generellt så ser vi att det ser tuffare ut framöver. Det finns en oro för var det kommer att sluta. Samtidigt är jag oerhört glad över att vi lyckats få en stabil ekonomi. Vi har i princip uppnått tvåprocentsmålet och har därmed ganska goda marginaler, säger hon.
Tvåprocentsmålet nnebär att budgeterat resultat uppgår till minst två procent av nettokostnaden. Det är ett av tre mål som beslutats av regionfullmäktige för hur regionen uppnår god ekonomisk hushållning.
Kan en skattehöjning bli aktuell?
– Vi går till val på att det inte blir en skattehöjning. Vi ser att det skulle slå hårdast mot de som redan har en utsatthet ekonomiskt.
Då återstår besparingar?
– Vi har redan effektiviseringar inplanerade. Det man kan säga, och som vi kan göra för att öka skatteintäkterna, göra Gotland än mer attraktivt för att få folk att flytta hit – samt att hålla arbetslösheten nere.
I oktober genomför regionstyrelsen en avstämning av budgeten. Om den behöver justeras gör regionfullmäktige det i november.