Höjd patientsäkerhet och minskade kostnader

1,2 miljoner kronor har den kostat, lasarettets nya maskin för bestrålning av blod. Men det är en investering som kommer att betala sig på flera sätt - främst genom minskade kostnader och ökad patientsäkerhet.
Men lasarettet behöver nya blodgivare. Minst 500 nya i år, hoppas blodcentralen på.

Gotland2005-04-26 06:00
Påsen med blod stoppas i ett metallrör och förs in i en öppning. Inne i maskinen finns en cesiumkärna som bestrålar blodet. Efter knappt fem minuter är behandlingen klar. Bestrålningen eliminerar problemen med antikroppar och slår därmed ut den borstötningsmekanism som kan vara en komplikation med obehandlat blod. Nu får man blod som utan problem kan ges till patienter som fått benmärg transplanterad. Även patienter som tar vissa typer av läkemedel behöver bestrålat blod.
- Båda patientkategorierna har ökat med åren och därmed behovet av bestrålat blod, berättar specialistläkaren Anders Aldrin.
Bestrålning krävs även vid behandling av trombocyter (blodplättar). Apparaten installerades för tre veckor sedan. Någon oro för strålningen känner personalen inte, trots att Statens strålskyddsinstitut varit inkopplat i samband med investeringen.

Transportproblem försvinner
Fördelarna är många. Tidigare måste beställning och flygtransport av blod samordnas med bokning av patienttider. Under stora helger som jul, nyår och påsk kunde problem uppstå på grund av för få flygturer.
- Ibland kunde vi bli tvungna att lägga in patienter i väntat på blod, berättar sjuksköterskan Åsa Wilson.

Ökad säkerhet
Nu ökar säkerheten för patienterna. Allt görs på plats vid lasarettet, och från beställning till färdigbestrålad påse behöver det inte ta mer än tio minuter.
Den ökade säkerheten gör även att gotlänningar som fått specialistvård på fastlandet kan tas hem tidigare, vilket både ökar vårdkvalitén och minskar kostnaderna.
- Att skicka blod med Jetpak kostar 1 500 kronor per gång. Bara genom att minska transportkostnaderna betalar sig utrustningen på tre år, berättar avdelningschef Cathrine Malmqvist.
Genom att behandlingen av trombocyter kan göras vid lasarettet får man ytterligare ett ekonomiskt plus. Blodcentralen får större tillgång till blodplasma, som man säljer till läkemedelsföretaget Baxter i Österrike.
- Baxter använder plasman vid tillverkning av medicin för blödarsjuka, berättar sektionsledaren vid blodcentralen Carina Pettersson.

Nya givare behövs
Med den nya utrustningen kan sjukvården på Gotland bli så gott som självförsörjande med blod. Tidigare köptes cirka 300 påsar bestrålat blod per år från Akademiska sjukhuset i Uppsala, men nu behöver blod bara köpas i undantagsfall.
Men för att klara självförsörjning behöver Gotland nya blodgivare. Ön har 1 500- 2 000 givare i dag, men redan i år behövs 500 nya. Och blodcentralen ser gärna att de blir fler än så.
- Vi sätter ingen övre gräns. Inget blod går till spillo. Får vi överskott kan vi sälja det till Akademiska sjukhuset, berättar Carina Pettersson.
Ryktet om blodcentralens rekryteringsbehov har redan spridit sig. Brandmannen Kjell Hedin är en av dem som hört om behovet, och i går anmälde han sig hos blodcentralen.
- Jag har länge funderat på att bli givare, men så hörde jag av kollegor att det behövs fler blodgivare, förklarar han sitt beslut.
- Det är bra att lämna blod har jag hört. Kroppen mår bra av det nya blod som produceras efter en givning, tillägger han.
Personalen på blodcentralen nämner ytterligare några fördelar:
- Man gör en god samhällsinsats, och så får man sitt blod kontrollerat regelbundet. Dessutom får man en god macka och en kopp kaffe efteråt, berättar Carina Pettersson.

Arrangerar motionslopp
Som ett led i kampanjen att värva nya givare tänker blodcentralen vid lasarettet arrangera ett motionslopp nästa vår - Blodomloppet. Arrangemanget har i flera år genomförts på fastlandet. I år springer man bland annat i Umeå, Hudiksvall, Malmö, Göteborg och Västerås. Alla deltagare får medalj och en t-shirt - samt en inbjudan att bli blodgivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om