”En margherita skulle behöva kosta 150 kronor”

Skenande el- och råvarukostnader drabbar pizzapriserna på ön. De flesta pizzerior har redan höjt och mer lär det bli om verksamheterna ska gå runt.

På Marco Polo har man tvingats höja priserna. Ahmad Kahlaf säger att precis allt blivit dyrare.

På Marco Polo har man tvingats höja priserna. Ahmad Kahlaf säger att precis allt blivit dyrare.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2022-10-13 20:45

Tomater, ost och skinka. Alla basvarorna som krävs för att din pizza ska bli gräddad har stigit i kraftigt i pris. Som om det inte vore nog drar ugnarna massor av ström och till och med kartongerna har blivit dyrare. I slutändan ska pengarna in och ska pizzeriorna överleva är det du som måste lätta på lädret.

undefined
Till och med pizzakartongerna har blivit dubbelt så dyra berättar Omid Ghaneri som äger Sunes Elefant.

– Man kan säga att det mesta har gått upp med cirka 50 procent. Om vi köpte ett paket med 100 kartonger innan sommaren kostade det 100 till 120 kronor. Men nu är det dubbelt och går på 220 kronor. Det är samma sak med osten och vetemjölet. Vi vet inte vad vi ska göra. Höjer vi priset så kommer inte kunderna till oss för att det är för dyrt, säger Omid Ghaneri som äger Sunes Elefant på Stenkumlaväg.

Han fortsätter:

– Kostnaderna har höjts men inte lönerna, kunderna kommer inte äta dyr mat som en pizza för 150 kronor. Men det är där priserna skulle behöva ligga för en vanlig margherita.

undefined
På Marco Polo har man tvingats höja priserna. Ahmad Kahlaf säger att precis allt blivit dyrare.

Andra pizzahak vittnar om samma sak. Ahmad Kahlaf har drivit Marco Polo på Broväg i sex år. Kostnaderna för att driva verksamheten har två- eller tredubblats. Han höjde priserna tidigare i år. Det är oklart om det räcker.

– Elen till exempel. Förut betalde jag 6 000 för den. Nu är det 17 000 till 18 000 i månaden. Osten brukade kosta 40 kronor, nu är det 80. Det är likadant med kebaben. Allt, precis allt, har blivit mycket dyrare, säger han.

undefined
Douglas Holmedahl är restaurangchef på Bistro Borgen. Han säger att elen är en stor faktor i kostnaderna.

Det är likadant med Bistro Borgen i innerstaden.

– Kostnaderna har gått upp märkbart för allt. Vi har höjt priserna och kommer nog behöva höja framöver också, säger Douglas Holmedahl som är restaurangchef.

Tror du att det finns någon gräns för vad folk är beredda att betala för en pizza?

– Ja, det tror jag. Pizza ses ju som vardagsmat och risken är att det blir mer av en lyxprodukt framöver. Då kanske man inte äter pizza en gång i veckan utan prioriterar att betala elräkningar och sånt istället. Apropå el så drar ju ugnarna väldigt mycket ström också. Det är en stor faktor i kostnaderna förutom råvarorna.

undefined
150 kronor är vad en standardpizza skulle behöva kosta enligt Omid Ghaneri.

Det skriver Omid Ghaneri under på.

– För augusti förra året betalade jag 13 000 kr. I år samma månad var det 21 000. Sen är det skatter och avgifter också. Vi klarar inte det här och måste minska på personalen, säger han.

Men enligt Ahmad Kahlaf möts de trots höjningarna av förståelse från de pizzafrälsta.

– Det är ju likadant över hela världen. Folk förstår att det inte är vårt fel utan beror på situationen.

För de flesta spelar priset dock roll. Många har helt enkelt sina röda linjer för vad härligheten får kosta.

undefined
Här spisas det ljuv calzone. Ann-Louise Björksved tycker att en pizza får kosta max 120 kronor.

– Idag fick jag betala 100 spänn för en calzone. Min gräns ligger väl vid 120 kanske, inte så mycket mer. Men jag inser ju att deras inköpspriser blir mycket dyrare också. De måste förstås gå runt, säger Ann-Louise Björksved som lunchar på Marco Polo med sin man.

Totta Lundgren håller med.

– Pizza har ju alltid varit mycket mat för pengarna, men nu börjar det bli mycket pengar för maten. Jag skulle säga att 110 kronor nog är smärtgränsen för mig.

undefined
Blir det för dyrt med pizza ser sig Totta Lundgren om efter annat.

På Sunes Elefant säger de att de skulle behöva ta 150 kronor för en standardpizza?

– Det är mycket pengar för en familj som vill äta tillsammans. 110 till 120 kronor. Sen börjar jag se mig om efter andra alternativ, säger han.

undefined
Kosta vad det kosta vill. När Jonas Wejde ska ha pizza ska han ha pizza.

Kunden Jonas Wejde går dock mot strömmen. Ska han ha pizza så ska han ha pizza:

– Jag tänkte på det när jag gick hit i dag, att ägarna måste få sina kostnader täckta. Så jag har ingen gräns, det får funka ändå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!