Höjda spannmålspriser ger dyrare åkermark

Priset på åkermark fortsätter att stiga kraftigt i hela landet, med undantag för Norrland.Stor efterfrågan på jordbruksmark har gjort att de sämre jordarna på Gotland ökade i pris med över 30 procent förra året. Jämfört med 2005 har priset mer än fördubblats.

Åkermarken allt dyrare.foto: tommy söderlund/gt arkiv

Åkermarken allt dyrare.foto: tommy söderlund/gt arkiv

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-02-27 04:00
För den bättre åkermarken på ön ökade priset under förra året med 19 procent.
Det visar statistik som LRF Konsult tagit fram, baserad på de försäljningar som gjorts på den öppna marknaden.
-Det är i första hand de kraftigt höjda spannmålspriserna som satt fart på markpriserna, säger Stefan Nypelius, affärsrådgivare vid LRF Konsult på Gotland. Men även priset på mjölk tror jag spelar in på Gotland.

Fem regioner
LRF Konsult är landets största mäklare av jord- och skogsbruksfastigheter. Åkermarken delas in i fem regioner beroende på avkastning. Region 1 har de bästa jordarna och utgörs av åkermark i södra och västra Skåne samt i Östergötland. Gotland finns med i både region tre och fyra.
Förra året förmedlades i landet över ettusen objekt med åkermark. I genomsnitt steg åkerpriset med 28 procent i Sverige 2007 jämfört med året innan.
-Det är väldigt stora skillnader i pris i landet, men även lokalt, säger Carl Johan Jürss, resultatenhetschef på LRF Konsult på Gotland. För de bättre jordarna var snittpriset förra året drygt 66000 kronor per hektar, för de sämre var summan 43500, men vi har också sålt mark för 100000 kronor per hektar. Gotland har ett litet utbud av åkermark och det gör att priserna trissas upp.
-Den mesta marken köps av andra lantbrukare. Enheterna blir allt större. Många har stora lantbruksmaskiner och behöver större areal för att utnyttja dem ordentligt. Men även om man får betala mycket för marken nu kan det löna sig nu när bönderna får bättre betalt för spannmål och andra produkter. Och åkermark blir aldrig den fastighetsbubbla som bostäder kan bli. Priserna rasar aldrig och genom intäkter av marken är man inte lika känslig för räntehöjningar, säger Carl Johan Jürss.

Offra skogen
Stefan Nypelius berättar att det under sista halvåret börjat komma diskussioner om att öka åkermarksarealen på Gotland, kanske genom att offra en del av skogen.
-Men det är inte helt enkelt, och det tar minst fem år innan man har en fullgod åkerjord på ett före detta skogsområde. Dessutom går skogen också ganska bra nu.

Stigande trend
Även om priserna på åkermark stiger i Sverige så är vi långt från priserna i andra EU-länder. Trenden pekar dock på att priserna på åkermark kommer att fortsätta stiga. En osäkerhetsfaktor är den översyn av jordbrukspolitiken inom EU som ska göras i år. Om gårdsstöder försvinner kommer det sannolikt att påverka markpriserna negativt, tror LRF Konsult.
I hela landet finns 2,6 miljoner hektar åkermark. Gotland har cirka 88000 hektar. Ungefär hälften av detta är mark som arrenderas ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om