Det framgick av lördagens Öppet forum med Destination Gotland som blev en lugn tillställning utan särskilt många kritiska frågor.
Tommy Wahlgren som höll i frågestunden, hade fått in mellan 25 och 30 brev från människor som hade olika funderingar om färjetrafiken. Förändringen med väldigt många olika priser var det som upprörde mest.
"Biljetterna är på tok för dyra och det är alldeles för krångligt att boka, men för guds skull rör inte båtarna", summerade Tommy Wahlgren åsikterna.
Nya avtalet ger en möjlighet till friare prisdifferentiering. Det innebär att fastlänningar får betala mer för en attraktiv avgång och mindre för en avgång som inte så många vill åka på. Så har det också varit tidigare men nu varierar priserna mera. Det här drabbar fastlänningarna som också klagat på att biljettpriserna höjts.
Vill styra resandet
- Gotlänningarna är de enda som har fått en ökning, sa Jan-Erik Rosengren, vd för Destination Gotland.
Vice vd, Maja Horwitz förklarade att avtalet styr rederiets möjlighet att tjäna pengar.
- Vi måste rätta oss efter ett genomsnittspris på biljetterna. Genom att ta mer betalt för attraktiva avgångar och mindre för tider då inte så många åker, kan vi styra resandet så att fler får plats, sa Maja Horwitz.
Det är rederiets chans att tjäna mer på trafiken.
- Genom att öka antalet passagerare kan vi höja vår vinst, sa hon.
Det är svårt att överblicka vad en biljett kan kosta, särskilt om man vill boka över telefon. De som har internet kan få en bra prisbild. På Öppet forum visade rederiet hur stora variationerna kan vara och hur det såg ut 2008. (Se faktaruta).
"55 procent dyrare"
Göran Eriksson har åkt mellan Gotland och fastlandet i 60 år och de senaste sex åren har han varit bosatt på ön. Nu vill han att barn och barnbarn också ska resa hit, men det är 55 procent dyrare för två vuxna och tre barn jämfört med ifjol.
- Då betalade de 1 600 kronor medan biljetten den 4-7 juli kostar 2 486 kronor.
Maja Horwitz försäkrar att nya priskonceptet kommer att analyseras.
- Vi ska ta lärdom, men alla får inte plats på vissa attraktiva avgångar. Hur ska vi då bestämma vem som får åka med om vi inte reglerar med priset, undrade hon.
Välja stol
En fråga som varit uppe under många av de tio år som Öppet forums hållits, är valet av sittplats.
- Vi har en plan för det, men har inte löst det tekniskt, säger Erik Johansson, kapacitetsansvarig som tror att det kan bli nästa år.
Ett annat förslag som lyftes var att kunna köpa färjebiljett på Cityterminalen.
Nynäshamnsterminalen kommer att få en skyddad gångväg till pendeln och en biografsalong med senaste nytt inom filmvärlden planeras.
Den förliga salongen kommer att avgränsas med glas för att minska störande spring.
Nya båtar upphandlas
Om det nya priskonceptet och bokningssystemet orsakat en del irritation så lämnas ingen kritik på båtarna eller avgångstiderna. Destination Gotlands avtal gäller i sex år och redan i höst inleds nästa upphandling. Då går Rikstrafiken ut och handlar upp fartyg för nästa avtalsperiod. När det är klart kommer ansvaret för trafik att upphandlas. Att begära in bud på gotlandstrafiken i två steg är ett försök att hitta fler som kan vara med och slåss om trafiken.
- Jag är inte helt övertygad om att det blir fler bud. Vi får väl se, sa Jan-Erik Rosengren som konstaterar att det bara var gotlandsrederiet som lade ett bud vid sista upphandlingen.
Att driva båtarna med annat bränsle än olja togs upp och kan bli aktuellt i samband med nästa upphandling som ska vara klar om sex år.
- Vi har börjat titta på om vi kan byta till gas, men då är det nog naturgas i första hand och det är också ett fossilt bränsle. Biogas kommer nog senare, sa Anders Larsson, som är teknisk chef.