"Höjt grispris är ett måste"
Nyligen höjde Swedish Meats grispriset med 25 öre kilot. Höjningen är ett måste, det är ändå tungt för de flesta grisuppfödarna. Nu går det äntligen åt rätt håll eftersom foderpriserna samtidigt har gått ned, säger Bengt Siggelin, ordförande i Gotländska grisuppfödare.
Trots Swedish Meats höjning är det ändå tufft för öns grisuppfödare. Det ska nog till mer för att de ska känna någon riktig glädje.
Ligger priset på den här nivån så går det runt men skulle det komma ett dopp igen blir det tufft, säger Bengt Siggelin.
Sverige har inte hängt med resten av Europa i prisutvecklingen, Siggelin sammanfattar:
Vi svenska uppfödare har lägst pris och samtidigt de högsta kraven på oss. För min del tycker jag att det är bra att vi har så höga krav på oss men konkurrenterna har inte den kostnaden.
Bengt Siggelin påpekar att Sverige för närvarande bara har cirka 70 procent egenproducerat kött, resten är import.
Själv tror han att de svenska affärerna tar ut ett högre pris för det svenska köttet eftersom de vet att det säljer ändå och sedan har de ett lägre pris på det utländska för att hålla en låg prisnivådet här är bara hans egen teori och han har inget bevis för det.
Samtidigt som Swedish Meats höjde grispriset sänkte man den bäst betalda slaktvikten med två kilo.
Så gör de alltid till hösten för att styra in djuren till julslakten. Det är alltså bara ett sätt för slakterierna att få in djuren tidigt. Vi får skicka dem lite lättare med lite mindre intäkt som följd, säger Bengt Siggelin.
<span class=MR>Salmonellafrihet</span>
Det svenska köttet är i princip helt fritt från salmonella medan man i Danmark har stora problem. De svenska bönderna får dock inte använda sig av salmonellafriheten i marknadsföringen och därmed få ut ett merpris eftersom det anses att det inte är hundraprocentigt säkert med den svenska salmonellafriheten.
Bengt Siggelin blev själv drabbad i våras av ett felaktigt prov vid slakteriet som visade på salmonella. Han berättar att det togs cirka 300 prov på de andra grisarna och på gödsel men man hittade ingen salmonella. Sedan blev det en väntan på nästa prov som ska tas efter en hel månad.
Han blev tvungen att slakta ut 220 grisar vilket kostade honom 175000 kronorhan fick 120000 kronor tillbaka från staten som kompensation men det var ändå tufft:
Det var inget fel på dem och nu är de uppätna som alla andra grisar.
<span class=MR>Bättre förhandlare</span>
Något som upprör de svenska uppfödarna är den ojämna konkurrensen.
Det är jättekul att finnarna har lyckats bra i sina EU-förhandlingar, de får ju nästan tre kronor mer per kilo i stöd och nu har de dessutom fått stödet förlängt nu, säger Bengt Siggelin.
Siggelin berättar att man i Finland bygger och investerar som aldrig förr eftersom de finska uppfödarna har ett investeringsstöd på 45 procent.
<span class=MR>Rätt väg</span>
Trots allt påpekar han att det ändå känns som om utvecklingen är på rätt väg nu. Han noterar att USA, som alltid brukar ligga nere på 7-8 kronor kilot medan Sverige ligger på 11-12 kronor, nu ligger på 14 kronor.
Sverige exporterar mycket kött eftersom man får mer betalt i utlandet.
Många svenska uppfödare reagerade i höstas då Swedish Meats skickade levande grisar till Tyskland. Grisarna slaktades där och blev "tyskt kött".
Skickar man levande grisar och får mer betalt för dem som "tyska grisar" är det konstigt, säger Bengt Siggelin.
Rätt håll. "Nu går det äntligen åt rätt håll eftersom foderpriserna samtidigt har gått ned", säger Bengt Siggelin, ordförande i Gotländska grisuppfödare.Arkivfoto: ULF GLIMFALK
Två kilo. Samtidigt som Swedish Meats höjde grispriset sänkte man den bäst betalda slaktvikten med två kilo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!