Enligt skollagen har alla barn i Sverige skolplikt, vilket samtidigt innebär att det är deras rättighet att få gå i skola. Vårdnadshavaren har ansvaret för att de går dit.
Redan 2017 beslutade barn- och utbildningsnämnden på Gotland om ett vite på 200 kronor per skoldag om de två barnen inte fullgjorde sin skolplikt genom att komma till sin skola. Vitesföreläggandet överklagades och avslogs slutligen av förvaltningsrätten i Stockholm 2018.
Efter det måste barn- och utbildningsnämnden ansöka om att förvaltningsrätten ska förpliktiga föräldrarna att betala ut vitet. Det avser då vårterminen 2020 då barnen varit frånvarande 91 respektive 96 dagar.
Föräldrarna har motsatt sig nämndens ansökan till förvaltningsrätten om viteskravet. Föräldrars argument är att nämndens ansökan är ofullständig och att det inte kan uteslutas att det lagkraftvunna beslutet som ligger till grund för ansökan är oförenlig med barnens rätt till utbildning. Föräldrarna säger också att barnens rätt till utbildning ska kunna göras utan att de behöver må dåligt på grund av skolmiljön. Konkret syftar de till kränkningar i form av trakasserier och mobbning.
Enligt föräldrarna var det barnen som vägrade gå till skolan och att de inte tyckte barnen skulle behöva må dåligt i skolan.
Förvaltningsrätten säger att det är ostridigt att barnen inte fullgjort sin skolplikt och anser att det är uppenbart att föräldrarna inte gjort vad som ankommer på dem för att se till att barnen gått till skolan.