Lovisa Thuresson växte upp i vad man skulle kunna kalla en typisk Svensson-familj. Det var mamma, pappa, storebror och hon i ett radhus i Stockholm. Utåt verkade allt frid och fröjd, men bakom fasaden såg verkligheten annorlunda ut.
Lovisas mamma led av ett alkoholmissbruk, som också drabbade hela familjen.
– Från att jag var liten upplevde jag väldigt mycket bråk hemma. Det var humörväxlingar, utbrott och ofta blev planer inställda. Som barn är det naturligt att normalisera våra föräldrars beteende för det är hur vi vet att de är. Det är fantastiskt med den här villkorslösa kärleken men den kan också trassla till det. Många barn bär på en oro utan att kunna förklara vad det är, säger Lovisa Thuresson.
Hon var fjorton år när hon förstod att mamman hade ett missbruk. För att hantera situationen började Lovisa försöka att kontrollera mammans alkoholism. På så sätt trodde hon att hon skulle kunna hjälpa sin förälder. I Lovisas ögon var det nämligen hennes ansvar att lösa problemen.
– Barn tar ofta på sig mer än vi tror. Jag önskar att någon vuxen hade vågat fråga och vågat stå kvar. Barn och unga till föräldrar i ett missbruk eller med psykisk ohälsa behöver hjälp och verktyg att finna energi när ingen närstående vuxen orkar.
Enligt Folkhälsomyndigheten lever i dag 320 000 barn i Sverige med en anhörig som lider av alkoholmissbruk. Av dessa barn är det få som får hjälp och Lovisa Thuresson menar att stödet behöver komma in i ett tidigare skede.
– Vart femte barns barndom är märkt av alkohol. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt och det är också värdegrunden i den nationella organisationen Trygga Barnen.
Lovisa själv fick hjälp via anhörigstöd och samtalsgrupper. I dag är hon Trygg hjälte på Gotland genom Trygga Barnen. I sitt ideella arbete lyssnar hon på barn och unga och ger dem stöd över sociala medier och mejl. Något som kan vara helt anonymt om barnen vill.
Utöver att vara samtalspart vill Lovisa även komma ut till förskolor och skolor för att hålla gratis föreläsningar.
– Alkoholism och psykisk ohälsa som ofta hänger ihop är tabubelagt. Ju tidigare vi pratar om att det inte är barnens ansvar och ger dem verktyg att må bra ändå, desto större chanser att de själva inte hamnar i missbruk och psykisk ohälsa. Det är viktigt att barnen vet att det finns hjälp och någon som vet exakt hur det är, säger Lovisa.