Hon är en av 6000 som måste byta

Dåliga avlopp är ett stort problem på Gotland. Har du koll på om du måste byta till nytt system?

Många hade frågor under dagen.

Många hade frågor under dagen.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2013-05-08 14:19

Runt 6000 fastighetsägare på Gotland har undermåliga avloppssystem. Brunnar som läcker eller system som saknar tillräcklig rening. Det kan också vara betydligt fler. Hela 40 procent av alla fastigheter på ön har enskilt avlopp fortfarande.

På tisdagen anordnade regionen öppet hus på Visborg för att hjälpa fastighetsägare till rätta. Tjänstemännen kunde enkelt slå i en databas för att gå igenom besökarnas enskilda behov. En som tog tillfället i akt för att att få experthjälp var Kerstin Carlström från Vänge.

– Det känns viktigt av miljöskäl att byta system på min gård men det är inget man ropar hurra över direkt. Det kan bli dyrt.

Kerstin Carlström ville veta om det räcker med att förbättra reningen med infiltration eller om hon behövde byta brunn helt och hållet.

– Jo, du behöver söka tillstånd för en helt ny anläggning, förklarade Maria Breineder i vattenteamet på Region Gotland.

Kerstin Carlström undrade även om det gick att anlägga en damm för att kunna återanvända det renade vattnet.

– Då måste du ha två system och skilja toalettvattnet från bad- och diskvattnet, sa fortsatte Maria Breineder som var nöjd med informationsdagen.

– Det har varit fullt här hela tiden, ingen av oss har hunnit ta lunch ens.

För Maria Breineder och hennes kollegor är det viktigt att vara tillgängliga. De ska ha och har haft möten i socknarna för att hjälpa gotlänningarna att åtgärda de dåliga avloppen.

– Det ser ut på liknande sätt i resten av Sverige också men här på Gotland är det extra noga att vi får bukt med problemen eftersom vi har en sprickig berggrund där föroreningar lätt kan sprida sig.

Det finns inga bidrag att söka när man ska förbättra sitt enskilda avlopp. Däremot kan man söka ROT-avdrag för arbetskostnaderna om man anlitar hantverkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om