Hon är släkt med Valdemar Atterdag
Att ha både ryssar och Valdemar Atterdag i släkten låter inte som den ultimata förutsättningen för en gotländsk landshövding.- Har man ryss-skräck kan man vara lite rädd för mig, skojar Cecilia Schelin Seidegård.- Nej, det måste vara preskriberat, det kan inte vara till nackdel i mitt värv nu, slår hon ifrån sig,
Foto: Rolf Jönsson
"Cicci" pendlar obehindrat mellan rikssvenska och gotländska. I ungdomen bodde hon knappt tio år i Visby innerstad tillsammans med mamma Tatiana och sin äldre syster Birgitta, efter att föräldrarna skiljt sig. Hon tog studenten vid Säveskolan 1973.
Familjen övertog huset på S:t Nikolaigatan efter morfars bror Mjolner Heljestrand som var landskamrer här åren 1948 till 1959, då han gick i pension. Titeln motsvarar nutidens "länsråd".
Mammans ryskklingande namn kommer sig av att morfar Adolf Heljestrand, född 1891, under åren 1914 till 1917 var konsul i Moskva. Det är på morfars sida som landshövdingen i det 29:e rakt nedstigande ledet är släkt med Waldemar Atterdag. Hon har också en gemensam anfader med vår nuvarande kung i Bengt Magnusson från 1200-talet.
I Moskva gifte sig morfar med Tatiana Saborowsky, dotter till en kirurg som arbetade nära tsaren.
- Mormors pappa hette Alexi. Han hade nio syskon, men ingen vet vad som hände med dem efter den ryska revolutionen. Den ryska släkten splittrades och vi vet inte vilka som är i livet, bara att en syster, Natalia, kom till Stockholm 1922, förklarar Cicci.
- Du vet väl att du har mycket släkt i USA också?, frågar släktforskaren Mats Ekedahl.
- Ja, men de har jag ingen kontakt med. Men det vore väl intressant att veta mer om dem.
Mats och Cicci förlorar sig emellanåt i datakartor över släktens förgreningar som kompletterar landshövdingens egna dokument och släktboken på morfars sida; "Från Johan Edgren härstammande släkter". Här framgår släktskapet med Harald Hårfager och flera andra namnkunniga, historiska personer.
Men när namn och årtal duggar tätt och till synes osammanhängande är det inte lätt för andra att hänga med. Uppmärksamheten fångas i stället av de vackra interiörerna i residensets salonger.
Eftersom Cicci har en öppen och otvungen attityd är det lätt att känna sig avspänd bland tjusiga antikviteter och äkta målningar. Här finns en stilla tidlöshet som skänker vila. Utanför fönstren fläckas vyn över hamnen av dimma. Plötsligt framträder ett stiligt kyssningsfartyg på redden utanför. Fokus återvänder.
- Morfar dog innan jag föddes. Men jag vet att han blev känd för att han hjälpte svenskar att fly från Ryssland under revolutionen, berättar Cicci.
- Till slut flydde han själv med frun och två små barn med häst och släde genom Finland. Barnen var inlindade i rubel och silver.
- Men vet du att morfar var gift i England innan han kom till Moskva?, undrar Mats.
- Det visste jag inte. Att han var en kvinnokarl, det visste vi. Men han hade inga barn väl?
Varför morfar var i England, och hur han kom dit, i början av 1900-talet har Mats Ekedahl inte svar på. Morfar finns inte i gamla passagerarlistor. Men Mats kan visa vigselbeviset för att morfar gifte sig sommaren 1909, 18 år gammal, med en 16-årig flicka.
- Gifte man sig när man var 18 år, och då var man ännu tvungen att ha tillstånd från kungen för att gifta sig om man var yngre än 21, så tyder det till 99 procent på att frun var med barn, menar Mats.
- Jag har hittat tre Heljestrand som fick barn där då, någon, om inte alla, måste vara din morfar, förklarar han för en överraskad Cecilia Schelin Seidegård.
- Det här är pikant, och lite kul att den där fina gubben varit ute och slarvat. Det kan se så fint ut på ytan, men alla har vi nåt skräp under.
- Det finns spännande saker i alla släkter, säger Mats luttrat efter många år i släktforskningens tjänst.
- Men skulle det verkligen finnas barn skulle det vara intressant att få veta mer om dem, förtydligar Cicci.
Mats lovar att fortsätta leta efter vad som hände med frun och de eventuella barnen i England efter att affärsmannen Adolf Heljestrand dragit vidare till Österrike, för att så småningom bilda familj i Ryssland.
- Han var kanske fortfarande gift när han gifte sig i Moskva. Jag har inte hittat något om att äktenskapet i England upplöstes, förklarar Mats.
Cicci ger ett exempel på hur det kunde gå till i den fina familjen Heljestrand. Hon berättar att mammans äldsta syster Elisabeth gifte sig med en man som inte var från en särskilt "fin" familj.
- Morfar vägrade att träffa hennes föräldrar.
Mats fyller på med med hur han i gamla dokument kan se om familjebanden håller när någon får barn. Ofta blir någon släkting då fadder.
- Jag har hittat en släkting till dig i USA som gifte sig med en brevbärare. Att de blev lite utstötta ser jag för hon fick ingen släkting som fadder till barnet.
Familjen Heljestrand har en kulturminnesmärkt grav i Eskilstuna. Ciccis mamma bodde kvar i Visby tills hon dog 2005. Pappa Gustaf är i dag 93 år och bor i Stockholm.
- Han var en duktig kille som tog sig upp. Släkten kom från Valdemarsvik, men farfar vet jag egentligen ingenting om, säger Cecilia Schelin Seidegård som ett nytt tips åt Mats Ekedahl att fördjupa sig i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!