Hon bakar nÀr du sover

Matilda Widgren kliver upp mitt i natten sÄ att glada kunder kan handla bullar och bröd.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2014-07-19 08:00

18-Äringen, som i Är blir 19, frÄn FÄrösund sommarjobbar pÄ Tofta Strandbageri, och tar bilen frÄn Visby mitt i natten nÀr hon ska till jobbet. Arbetspassen börjar oftast klockan tvÄ pÄ natten.

– Jag har alltid gillat att jobba, jag Ă€r vĂ€l litet rastlös. Mina kompisar brukar vakna till lunch, det Ă€r dĂ„ jag slutar, sĂ€ger hon.

Är det bra vĂ€der brukar hon dĂ„ sova en stund pĂ„ stranden.

I vÄras tog hon studenten frÄn restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Elfrida Andreégymnasiet. Men Ärets sommarjobb i Tofta Àr inte hennes första steg in i bageri- och restaurangbranschen. Tidigare har hon arbetat bÄde pÄ Kaffestugan i Bunge och pÄ Sylvis Döttrar pÄ FÄrö, och praktiserat pÄ fastlandet.

Hon fastnade för bakning under högstadiet.

– DĂ„ lĂ€ste jag bloggar om bakning. Jag blev ocksĂ„ intresserad av brödprocessen, framförallt surdeg.

PÄ bageriet i Tofta Àr det aldrig trÄkigt.

– Jag glömmer bort tiden. Det Ă€r sĂ„ mycket struktur som man mĂ„ste tĂ€nka pĂ„ för att fĂ„ arbetsflödet att fungera, vilket Ă€r den stora utmaningen.

StÀmningen Àr ocksÄ den ett stort plus.

– Alla Ă€r sĂ„ glada som kommer in, man fĂ„r respons direkt. Branschen har blivit stor, och det Ă€r mĂ„nga intresserade som lĂ€gger ner pengar och uppskattar det man gör, sĂ€ger 18-Ă„ringen.

I framtiden drömmer hon om att starta eget.

– Det Ă€r spĂ€nnande att kunna skapa sitt eget sortiment, för man har ju alltid sina favoriter och kan plocka ihop av sina erfarenheter.

Just nu kÀnner gotlÀnningen att hon hittat rÀtt bransch.

– Sen fĂ„r jag se. Just nu Ă€r det hĂ€r det roligaste jag vet, och sĂ„ lĂ€nge jag kĂ€nner sĂ„ tĂ€nker jag fortsĂ€tta.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om