18-Äringen, som i Är blir 19, frÄn FÄrösund sommarjobbar pÄ Tofta Strandbageri, och tar bilen frÄn Visby mitt i natten nÀr hon ska till jobbet. Arbetspassen börjar oftast klockan tvÄ pÄ natten.
â Jag har alltid gillat att jobba, jag Ă€r vĂ€l litet rastlös. Mina kompisar brukar vakna till lunch, det Ă€r dĂ„ jag slutar, sĂ€ger hon.
Ăr det bra vĂ€der brukar hon dĂ„ sova en stund pĂ„ stranden.
I vÄras tog hon studenten frÄn restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Elfrida Andreégymnasiet. Men Ärets sommarjobb i Tofta Àr inte hennes första steg in i bageri- och restaurangbranschen. Tidigare har hon arbetat bÄde pÄ Kaffestugan i Bunge och pÄ Sylvis Döttrar pÄ FÄrö, och praktiserat pÄ fastlandet.
Hon fastnade för bakning under högstadiet.
â DĂ„ lĂ€ste jag bloggar om bakning. Jag blev ocksĂ„ intresserad av brödprocessen, framförallt surdeg.
PÄ bageriet i Tofta Àr det aldrig trÄkigt.
â Jag glömmer bort tiden. Det Ă€r sĂ„ mycket struktur som man mĂ„ste tĂ€nka pĂ„ för att fĂ„ arbetsflödet att fungera, vilket Ă€r den stora utmaningen.
StÀmningen Àr ocksÄ den ett stort plus.
â Alla Ă€r sĂ„ glada som kommer in, man fĂ„r respons direkt. Branschen har blivit stor, och det Ă€r mĂ„nga intresserade som lĂ€gger ner pengar och uppskattar det man gör, sĂ€ger 18-Ă„ringen.
I framtiden drömmer hon om att starta eget.
â Det Ă€r spĂ€nnande att kunna skapa sitt eget sortiment, för man har ju alltid sina favoriter och kan plocka ihop av sina erfarenheter.
Just nu kÀnner gotlÀnningen att hon hittat rÀtt bransch.
â Sen fĂ„r jag se. Just nu Ă€r det hĂ€r det roligaste jag vet, och sĂ„ lĂ€nge jag kĂ€nner sĂ„ tĂ€nker jag fortsĂ€tta.