Hon bidrar till att matkulturen blomstrar
Hennes mamma, Pernilla Tunberger, var matskribent och kokboksförfattare.Så det skulle hon absolut inte bli.- Hon var ju så framgångsrik. Men på något sätt blev det så ändå. Jag till och med efterträdde henne som matskribent på Dagens Nyheter. Det tog många år för mig att acceptera det, berättar Anna Bergenström med ett leende.
Även om man äter enkelt ska det vara gott, och gärna vackert, tycker Anna Bergenström och dukar fram nybakad baguette.
Foto: Krister Nordin
- Det här det bästa kök jag haft när det gäller att göra kokböcker. Här får vi plats att provlaga maten, lägga upp den fint och fotografera den, säger hon och bjuder på kaffe och nybakad baguette i det hon även kallar ateljé.
Ville bli barnläkare
När Anna Bergenström var barn ville hon bli barnläkare, men hon bildade familj redan när hon var 19 år och intresset för mat växte sig allt starkare.
- Vi pratade mycket mat hemma när jag växte upp och jag fick vara med i köket väldigt tidigt. Det lagades mycket medelhavsmat eftersom både min farmor och min mamma bodde många år i Frankrike. Men jag fick också det svenska av min mormor som bodde i skånska Lyby, berättar hon.
Anna Bergenström gav ut sin första kokbok 1974, Första kokboken med mat för alla.
- Den kom ut som bilaga till tidningen Vi där jag arbetade på den tiden. Då ringde Bonniers och det förlaget stannade jag kvar på tills familjen och jag bildade eget förlag för några år sedan.
Efter elva år på tidningen Vi efterträdde hon sin mamma som matskribent på DN när Pernilla Tunberger pensionerades 1974. Där blev Anna Bergenström kvar i 26 år. Under den tiden blev det ytterligare ett tiotal kokböcker. Och sedan dess ytterligare några stycken.
- Det ges ut otroligt många kokböcker varje år. Fanny och jag arbetar långsamt, så det tar ett par år att göra en kokbok. För mig är det viktigt att recepten fungerar även för den som är nybörjare i köket. Så recepten provas om och om igen. Det finns nästan alltid någon detalj som kan förbättras.
Inspirerande bilder
Hennes största framgång är boken Annas mat som kom ut första gången 1981. Den har sålts i över en miljon exemplar.
- Jag tror på en bra grundbok, men det har hänt mycket sedan senaste upplagan gavs ut för 15 år sedan. Så just nu funderar jag på att revidera boken, berättar hon.
I många av hennes kokböcker är det hennes före detta man, fotografen Nisse Peterson, som tagit de inspirerande bilderna. Men sedan 15 år är det dottern Fanny Bergenström, fotograf, formgivare och matskribent, som är samarbetspartner. Senare kom även Fanny man, Roberto Jequier på allvar med i produktionen av kokböcker.
- Han kommer från en matroad fransk-chilensk familj och har tillfört mycket i vårt kök. Fast hela familjen och många vänner är inblandade i bokmakeriet, inte minst som provsmakare. Under mina år på DN så frågade ofta barnen när vi satte oss för att äta: mamma, är det arbete eller middag?
Anna och Fanny Bergenström tycker båda om att resa, och från dessa resor kommer mycket av inspirationen till nya recept och nya böcker. Den senaste kom i slutet av förra året, Sött, sweet, dulce heter den och är en bok om desserter.
Gotland - blev hemma
Gotland har också bidragit med en stor portion inspiration.
- Jag kom hit första gången 1972 när vi hälsade på goda vänner i Eksta. Det var som att komma hem, säger Anna Bergenström. Året efter köpte vi ett hus i Eksta där vi tillbringade många somrar.
Men nu är det alltså Vallstena som är hennes paradis. Ja, inte bara hennes utan även Fannys och hennes familj. Här tillbringar Anna Bergenström mellan tre och tio månader om året.
Efter några års arbete med de båda husen har man nu tagit sig an trädgården. Röjt, planterat och ordnat odlingsplatser för koriander, ruccola, mangold, sallad, örter och mycket, mycket annat. Och här finns både ett gammalt valnötsträd och ett nyplanterat fikonträd.
- Jag har funderat på att flytta hit permanent, men hittills har inte alla bitar fallit på plats, säger Anna Bergenström.
Hon har fyllt 70 år, men har inga tankar på att sluta producera böcker.
- Varje gång vi är färdiga med en ny bok så säger jag: aldrig mera en kokbok! Men så går det ett tag och så kommer lusten tillbaka. Så jag vill gärna hålla på så länge jag tycker att det är roligt, säger Anna Bergenström.
Utnämnd till professor
Hon är glad att matkulturen numera blomstrar i Sverige, och att den fått högre status.
- Även om man äter enkelt så ska det vara gott, och gärna vackert. Och Gotland har verkligen potential att utvecklas till en riktig mat-ö, kanske framför allt när det gäller primörer. Men också när det gäller spännande ostar. Och så finns förstås det fantastiska gotländska lammköttet!
År 2002 utsågs hon av regeringen till professor för sina insatser för svensk matkultur.
Allt kretsar dock inte kring mat i Anna Bergenströms liv. Hon är mer än trädgårdsintresserad och tycker mycket om att läsa.
- Några vänner och jag har precis börjat läsa poesi högt för varandra. Det är roligt och högläsning är inspirerande. Att resa då och då är också viktigt för inspirationen. Ett par år har jag firat jul med vänner i Paris. Och i våras var jag i Marocko. Nästa år blir det nog Italien. Och sedan lagas matminnena hemma i köket i Vallstena, säger Anna Bergenström.
Namn: Anna Nora Lena Gullmarsdotter Bergenström
Född: Den 15 februari 1940
Bor: I Vallstena och Bromma i Stockholm
Familj:Två barn, två systerdöttrar och ett antal barnbarn
Född: Den 15 februari 1940
Bor: I Vallstena och Bromma i Stockholm
Familj:Två barn, två systerdöttrar och ett antal barnbarn
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!