Gotlands Tryffel Akademi avslöjade under eftermiddagen vilka tre personer som utsetts till Årets Hederstryffel. Det var Elsa Bohus Jensen, en av de första som hittade bourgognetryffel på Gotland, René Redzepi från restaurang Noma i Köpenhamn samt Norbert Lang, restaurangen Paul & Norbert i Stockholm. I fjol var första gången som Årets Hederstryffel delades ut.
- De har gjort mycket för att sprida den gotländska tryffeln och satt den på kartan, säger Gotlands Tryffel Akademins ordförande Cecilia Schelin Seidegård tillika landshövding på Gotland.
Tryffeln kan locka besökare
Förutom dem tre prisades även Rickard Hasselblad, Smakrike krog & logi. Han tilldelas priset Årets Tryffelkock. Han har lagat gotländsk tryffel sen början av 2000-talet och utvecklat den sen dess. Nu anordnar Rickard Hasselblad tryffelsafari tillsammans med Ragnar Olofsson och Camilla Bäckman från Ala.
- Det är såna som dem som behövs för att få hit folk även på hösten. Kan vi utveckla ön vidare med tryffel och andra gotländska primörer kan vi få ytterligare en vecka när folk reser till ön. Nästa år är Gotland dessutom Sveriges mathuvudstad, säger Cecilia Schelin Seidegård.
Lagas på gotländskt vis
Rickard Hasselblad som varit delaktig i uppbyggnaden av Gotlands Tryffelförening och Gotlands Tryffelakademi säger att tryffeln ska lagas på ett speciellt sätt.
- Det ska vara gotländsk tryffel på gotländskt vis. När vi startade upp 2011 sa vi att det skulle vara på ett gotländskt vis. Vi ska inte göra på samma sätt som de gör i Frankrike. Vi lagar på olika sätt, säger Rickard Hasselblad.
Den 17 november är året högtidsdag för Gotlands Tryffelakademi och de firas Årets Hederstryffel och Årets Tryffelkock.