Hon blev årets hederstryffel

I går avslöjades det vilka som blir Årets Hederstryffel och Årets Tryffelkock.
Samtidigt hoppas Gotlands Tryffel Akademi att tryffeln kan bidra till ett ökat antal besökare till ön.

Elsa Bohus Jensen utsågs till Årets hederstryffel. Här tillsammans med Rickard Hasselblad och Cecilia Schelin Seidegård, ordförande i Gotlands Tryffel Akademin.

Elsa Bohus Jensen utsågs till Årets hederstryffel. Här tillsammans med Rickard Hasselblad och Cecilia Schelin Seidegård, ordförande i Gotlands Tryffel Akademin.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-11-07 15:07

Gotlands Tryffel Akademi avslöjade under eftermiddagen vilka tre personer som utsetts till Årets Hederstryffel. Det var Elsa Bohus Jensen, en av de första som hittade bourgognetryffel på Gotland, René Redzepi från restaurang Noma i Köpenhamn samt Norbert Lang, restaurangen Paul & Norbert i Stockholm. I fjol var första gången som Årets Hederstryffel delades ut.

- De har gjort mycket för att sprida den gotländska tryffeln och satt den på kartan, säger Gotlands Tryffel Akademins ordförande Cecilia Schelin Seidegård tillika landshövding på Gotland.

Tryffeln kan locka besökare

Förutom dem tre prisades även Rickard Hasselblad, Smakrike krog & logi. Han tilldelas priset Årets Tryffelkock. Han har lagat gotländsk tryffel sen början av 2000-talet och utvecklat den sen dess. Nu anordnar Rickard Hasselblad tryffelsafari tillsammans med Ragnar Olofsson och Camilla Bäckman från Ala.

- Det är såna som dem som behövs för att få hit folk även på hösten. Kan vi utveckla ön vidare med tryffel och andra gotländska primörer kan vi få ytterligare en vecka när folk reser till ön. Nästa år är Gotland dessutom Sveriges mathuvudstad, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Lagas på gotländskt vis

Rickard Hasselblad som varit delaktig i uppbyggnaden av Gotlands Tryffelförening och Gotlands Tryffelakademi säger att tryffeln ska lagas på ett speciellt sätt.

- Det ska vara gotländsk tryffel på gotländskt vis. När vi startade upp 2011 sa vi att det skulle vara på ett gotländskt vis. Vi ska inte göra på samma sätt som de gör i Frankrike. Vi lagar på olika sätt, säger Rickard Hasselblad.

Den 17 november är året högtidsdag för Gotlands Tryffelakademi och de firas Årets Hederstryffel och Årets Tryffelkock.

De hedrades av Gotlands Tryffel Akademi

Årets Hederstryffel

Elsa Bohus Jensen: "Hon har i dcennier verkat som hängiven och kunnig mykolog på Gotland. Hon gjorde ett av de första fynden av bourgognetryffel på ön".

Norbert Lang: "Han har med stor passion och entusiasm förmedlat sin kunskap. När Norbert började servera gotländsk tryffel på sin prisbelönta restaurang Paul & Norbert i Stockholm följde resten av det gastronomiska Sverige efter".

René Redzepi, restaurang Noma i Köpenhamn: "Rene's kvalitetskrav på råvaror som tryffel och grönsaker från Gotland har sporrat odlare och tryffelplockare att utvecklas och endast leverera högsta kvalitet".

Årets Tryffelkock

Rickard Hasselblad, Smakrike krog & logi: "Han har inte bara utvecklat användning av tryffeln till en konst. Han var även en av de första att förstå att kombinera mat med upplevelse i form av tryffelsaffari. Denna kombination har varit en viktig del i utveckling av tryffelnäringen på Gotland".

Källa: Cecilia Schelin Seidegård, ordförande i Gotlands Tryffel Akademi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om