Maivor är Solkattens första boende – men grannar sökes

Maivor Lindekrans tog sitt pick och pack och flyttade till Gotland från Nynäshamn i april. Då var hon den enda boende på Solkatten i Katthammarsvik. Något hon, så när som, fortsatt är.

Maivor Lindekrans har en av de största balkongerna på Solkatten.

Maivor Lindekrans har en av de största balkongerna på Solkatten.

Foto: Jakob Hallingberg Romin

Gotland2024-07-09 20:05

Östergarnslandet. Kalkstensgårdar idel kalkstensgårdar pyntar vägen från Kräklingbo till Katthammarsvik. Där skiftar den lantliga charmen karaktär och blir betydligt mer levande: Bygdegården, som två dagar i veckan fungerar som bibliotek, den flitigt besökta tempobutiken och skolhuset, fullt av olika verksamheter.  

Till salu-skyltarna duggar tätt i det livliga lilla samhället, men det är något annat än kalkstensgårdar som erbjuds. Istället är det nyproducerade bostadsrätter i ett gammalt äldreboende som annonseras.

undefined
Runtom i Katthammarsvik finns till salu-skyltar som leder till Solkatten. 26 lägenheter står fortfarande osålda.

Där står Maivor Lindekrans på den största av balkongerna och påtar med sina pelargoner.  

– Jag nappade direkt och ångrar det inte en sekund. Jag trivs jättebra här. Det finns affär och det är inte långt till Roma som har det mesta. Så är det nära till äldreboendet sen också, säger hon skämtsamt.

Hon flyttade hit från Nynäshamn i april. Hon var då den första boende i Solkatten men nu när högsommaren knackar på dörren är det inte många fler att prata om. 

– Jag kan inte klaga på grannsämjan, jag har ju inga grannar, säger hon och skrattar. 

Maivor har en permanentboende granne, och enligt projektsidan är det bara ytterligare tre lägenheter som är sålda. 26 lägenheter står fortfarande osålda och korridorerna ekar påtagligt tomt. Men hon lider inte. 

– Det spelar ingen roll för mig, jag trivs i min ensamhet, och om jag vill träffa folk går jag till rökeriet. 

undefined
Maivor Lindekrans ser fram emot vad vintern har att erbjuda på Gotland.

Maivor köpte en av gavellägenheterna på andra våningen och har därför en av tre lägenheter med öppen spis och en balkong som är mer generös än andra. Trots att den kyliga vinden irriterar en julidag som denna, är det stilla och varmt på Maivors balkong. Där sitter hon nu och blickar ut över grönskan. 

– Det är så lugnt och tyst här, och jag ser så många fågelarter. Det är livskvalitet att bo här. 

Hon tillägger: 

– Häromdagen såg jag en häst rida förbi. I Nynäshamn ser man bara epa-traktorer och pendeltåg.

Trots närheten till havet har inte Solkatten någon havsutsikt, men även om så varit fallet vetter Maivors balkong inåt land.Till hösten kommer hon möjligtvis kunna se Östergarnsbergets prakt, även om vinterhalvårets utsikt ännu är oviss för henne.

– Jag tror det kommer bli riktigt vackert här på vintern. Då kommer min dotter ner över jul och nyår också. Hon har faktiskt satt upp sig i bostadskön på Gotland nu. 

undefined
I april gick flyttlasset från Nynäshamn för Maivor, då var hon den enda boende i huset, som rymmer 32 lägenheter.

För trots att huset ännu är någorlunda tomt har det har blivit socialt på Gotland ändå, berättar hon. Två väninnor har redan hunnit vara på besök, och inom kort kommer dottern för sommarens mest prominenta veckor. 

– Hon kommer besöka mig mer här än hon gjorde i Nynäs, absolut. 

Hon tillägger:  

– Nej, jag tycker folk ska flytta hit. Tänk om min dotter skulle köpa lägenheten här bredvid, det vore häftigt. 

undefined
"Det är nära till äldreboendet sen", säger Maivor Lindekrans skämtsamt.

"Med en perfekt kombination av modern design och klassisk gotländsk atmosfär erbjuder Solkatten en livsstil för er som söker både bekvämlighet och skönhet."  Så beskrivs det gamla Östersol i prospektet och även om få än så länge nappat på livet som målas upp verkar Maivor hittat just detta. Hon berättar att hon ofta har fått höra att hon är modig som tagit steget och flyttat till Gotland, men själv ställer hon sig frågande till det. 

– Varför ska jag inte bo på Gotland? Det blir det sista jag gör och jag bangar inte för nya utmaningar. Jag kan lika gärna dö på Gotland som i Nynäshamn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!