Hon föreläste om sex och samlevnad
Sex och samliv är inte så lätt som man skulle kunna önska.Minskad potens hos män och dålig lust och förmåga till sex hos kvinnor är vanligare än man tror. Och problemet är vanligare hos diabetiker än hos friska människor.
Helena Cewers jobbar numera uteslutande med utslagna kvinnor på stadsmissionen i Malmö. Hon har lång erfarenhet som barnmorska och sexolog och berättade på ett enkelt och lättfattat sätt om problem som de flesta kvinnor drabbas av någon gång under livet, vare sig man är frisk eller har någon sjukdom.
Faktum är att kvinnor med diabetes kommer in i klimakteriet minst 20 år tidigare än friska kvinnor. Men det finns hjälp att få.
Hon räknade upp symptom som kvinnorna drabbas av så som dålig blodsockerkontroll, nedsatt lubrikation (fuktighet), torra slemhinnor, orgasmsvårigheter, hormonstörningar och läkemedelsbiverkningar.
Men huvudfrågan som man ska ställa sig är - har du lust att ha lust? Det är själva grundfrågan och det som avgör hur vårt sexliv blir och det gäller alla människor. Utan lusten blir ingenting riktigt bra.
<span class='mr'>Kan drabba alla</span>
Helena Cewers visade hur man kan tillföra underlivet lokal östrogen i olika former. Många kvinnor är motvilliga till att äta östrogen i tablettform men då finns små tabletter som kan föras in i slidan eller salvor som innehåller lite östrogen så mycket att slidan håller sig fuktig.
Jörgen Oldbring pratade om motsvarande problem hos män. Det vill säga nedsatt potens eller impotens.
Detta är ingenting som enbart drabbar sjuka män, det drabbar oss alla och är åldersrelaterat. Och nästan enbart behandlas impotens med medicin.
Han berättade om naturmedel som många blir hjälpta av, om att leva sunt och sluta röka. Och han berättade också om de hjälpmedel som finns för män som vacumpumpen, pubisringar eller proteser.
Proteser är inte så vanliga i Sverige men mellan 20 och 40 personer får protes varje år.
<span class='mr'>220 medlemmar</span>
Jörgen Oldbring berättade också om prostatacancer och hur man befruktar ett ägg genom att ta spermier direkt från testiklarna.
Gotlands diabetesförening har 220 medlemmar men endast ett 25-tal kom för att lyssna på föreläsningarna dit också allmänheten var inbjuden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!