Hon går emot skogsägarna

En överdrift. Det kallar landshövding Cecilia Schelin Seidegård reaktionen hos de markägare som fått sin mark omvandlad till naturreservat. – Man borde i stället utnyttja den mark som inte är reservat på ett effektivare sätt, säger hövdingen.

Oroad. "Det handlar om onödig resursdöd!", dundrar Torsten Andersson, som oroas av landshövdingens uttalanden om att mark-ägarna överdriver problemet.foto: bengan zettergren/arkiv

Oroad. "Det handlar om onödig resursdöd!", dundrar Torsten Andersson, som oroas av landshövdingens uttalanden om att mark-ägarna överdriver problemet.foto: bengan zettergren/arkiv

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2010-06-02 09:14
GT har i en rad artiklar de senaste veckorna berättat om skogsägares frustration över att mark, som i vissa fall ägts av släkten i generationer, tvångsinlösts och ombildats till naturreservat.

Går till motattack
Men länets högsta ledning, landshövding Cecilia Schelin Seidegård, går till motattack.
- Många anmäler frivilligt till oss om skyddsvärd skog, och vi har ett bra samarbete med väldigt många skogsägare. Men det finns en liten klick som inte är nöjda, som känner sig kränkta, säger Cecilia Schelin Seidegård.
- Men vi är en statlig myndighet och vi ska genomföra det som demokratiskt har beslutats. Det är inte vi som bestämmer hur mycket som ska lösas in, eller till vilket pris, säger Cecilia Schelin Seidegård.
Har du förståelse för att markägare som kanske ägt sin mark i generationer upprörs av att de helt plötsligt blir fråntagna marken?
- Jag har förståelse för att det kan kännas konstigt, verkligen. Men samtidigt, vi värderar ju marken väldigt högt - det är ingen kritik, utan tvärtom ett bevis på att man skött skogen på ett bra sätt, anser Cecilia Schelin Seidegård.

Vi ligger efter
Åsikterna om att man skulle "lägga en död hand" över Gotland i och med ombildandet av naturreservat, ger hon inte mycket för.
- Det är en överdrift. I nuläget är fem, sex procent av skogsmarken naturreservat, det innebär att över 90 procent inte är reservat utan kan brukas som vanligt. Det kallar inte jag att lägga en våt filt över Gotland, säger landshövdingen.
Hon anser däremot att de 90 procent som inte är reservat borde utnyttjas bättre, mer effektivt.
- Man borde öka avverkningen på Gotland, ha ett effektivare skogsbruk och se till att få ut mer av de 90 procent som faktiskt inte är naturreservat.
Kommunalrådet Eva Nypelius (c) lovade i GT i lördags att hon skulle jobba aktivt mot fortsatt inlösen av mark på Gotland. Om reglerna ändras, kommer du då kräva att mer mark löses in, igen?
- Eva Nypelius har helt rätt i att det här är en politisk fråga. Men det är inte bara Sveriges riksdag som bestämmer om det här, vi har också många regler från EU som jobbar mycket med skyddsvärd mark, säger landshövdingen svävande.
Till skillnad från Eva Nypelius, som vill dra ner på inlösandet, säger sig landshövdningen vilja skynda på detsamma.
- Vi ligger efter och vi måste trycka på för att komma ikapp. Det måste vi för att bevara mångfalden i naturen här.
Länsstyrelsens mål är att 5 500 hektar skog ska ha lösts in före årsskiftet, något man inte kommer att klara.
- Med nuvarande hastighet är vi inte uppe i de arealerna förrän 2012, säger Jonas Löfstedt på länsstyrelsen.

Unikt landskap
Att Gotland ligger högt när det gäller andelen reservat kontra den totala mängden skog ser inte landshövdingen något konstigt med.
- Vi har ett unikt landskap på Gotland, det är ju väldigt fint här. Vi har en mycket speciell natur och det ska vi inte vara ledsna över, utan stolta, säger Cecilia Schelin Seidegård.
Kamp. Arvid Olofsson och Greger Johansson kämpar för att få fortsätta skogsbruket på norra Gotland. "Jag kommer att fortsätta överklaga",                         fastslår Arvid Olofsson. foto: bengan zettergren/arkiv
Kamp. Arvid Olofsson och Greger Johansson kämpar för att få fortsätta skogsbruket på norra Gotland. "Jag kommer att fortsätta överklaga", fastslår Arvid Olofsson. foto: bengan zettergren/arkiv
I mitten av maj berättade GT om Jan-Olov Svensson, som i vrede och frustration högg ner skogen på tre hektar mark i Fide, sedan han inte kunnat enas med länsstyrelsen.
Ett par veckor därefter besökte GT bland andra Torsten Andersson, Arvid Olofsson och Greger Johansson i Hellvi, där länsstyrelsen har för avsikt att omvandla 210 hektar produktiv skog till naturreservat.
Kommunalrådet Eva Nypelius (c) lovade att slåss för att minska att skog på Gotland tvångsinlöses.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om