Hon har varit slöjden trogen i alla 80 år
Då, för 80 år sen, var Augusta Skårman en av eldsjälarna att få igång en gotländska hemslöjdsförening.Greta Hedin minns henne. Det var hon som ville att Greta skulle börja väva för Hemslöjden.- Jag gick då tre år på Desideriaskolan och lärde mig väva efter att jag konfirmerats. Jag ville väva för det var så roligt, säger Greta Hedin.
Hemslöjdskonsulent Birgitta Nygren berättar att Greta Hedin också skänker en duk till hemslöjden i dag, en duk som hon vävde 1925.
Hemslöjdsfond
Det var genom Desideriaskolan som Augusta Skårman och de andra "fina fruarna" i Visbysociteten fick kontakt med den duktiga, unga väverskan Greta Hedin och ville att hon skulle väva så att den förening, som snart skulle bildas, skulle ha något att sälja.
- När jag började väva för hemslöjden var det hemma hos Skårmans, berättar hon. De bodde på Vårdklockegatan och där låg också den lilla affären.
Redan 1911 tillkom Gotländska hemslöjdsfonden. Pengarna, 6 000 kronor, kom från grosshandlare C.F. Liljewalchs dödsbo och en hemslöjdsnämnd med bland andra folklivsforskaren Mathias Klintberg bildades.
Förtjänstmedalj i guld
Så småningom bildades en hemslöjdsförening den 28 oktober 1925. Första ordförande blev landshövdingskan Elisabeth Roos och ivriga förespråkare för bildandet var professor Nils Lithberg, Augusta Skårman, Kerstin Steffen och Majken Klintberg som blev föreningens första stödja medlem.
Dåvarande länsjägmästaren Ragnar Melin var den som tog initiativet till att föreningen bildades. Hans makan Ulla Melin blev en av ledarpersonerna i gotländsk hemslöjd. Hon var verksam i styrelsen mellan 1927 och 1966, blev så småningom hedersordförande och fick motta riksförbundets förtjänstmedalj i guld.
Klintbom vid klubban
Det blev tradition att öns landshövdingska var ordförande, men på senare tid ändrades detta. I våras avgick Hanne Ödin efter elva år som ordförande och numera innehar Hans Klintbom den posten.
Sedan 1994 huserar föreningen och verksamheten i Langska huset på Kopparsvik i Visby och i trädgården där är det också årsdagskalas idag med bland annat ugnstrull på matsedeln.
I mitten av 1990-talet delades verksamheten upp i slöjddel och affärsdel och affärsdelen flyttade till länsmuseet medan slöjden och allt runtomkring den kom till Langska huset.
Nära 1000 medlemmar
I och med årets stora julutställning "Jul i vårt hus" görs ett undantag från reglerna.
- Det bestämdes att vi inte skulle ha nån försäljning här i Langska huset efter att vi delade på verksamheterna, säger Birgitta Nygren. Men nu under utställningen kommer vi också har att försäljning av det som finns med och som tillverkats av cirka 30 av våra slöjdare och konsthantverkare.
Hemslöjdsföreningen har idag närmare 1 000 medlemmar och de flesta kvällar i veckan är det aktiviteter i Langska huset.
Kurser och akademier
Eldsjälarna och konsulenterna Birgitta Nygren och Frode Falkenhaug har stor del i att det är så många aktiviteter och sen har de god hjälp av många ideella krafter.
Den gotländska moderna hemslöjden är i hög grad levande genom en mängd kurser och akademier. Under julutställningens gång bjuds också in till slöjdaktiviteter för allmänheten som att göra julträd, papperspynt, halmdockor, lyktor och mycket annat.
Den pigga 80-åringen hjälps fram av duktiga ledare, slöjdare och ombud runt om i de gotländska socknarna, som inom hemslöjden ännu har gammal tingsindelning.
Första hemslöjdschefen var Augusta Skårman 1925-36, därefter Magda Larsson 1936-49, Elsa Johansson 1949-50, Astrid Ullgren 1950-53, Barbro Blom 1953-1955, Ella Skoglund 1955-80 och därefter Birgitta Nygren, som fortsatt som konsulent inom den mjuka slöjden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!